szerző:
Eduline

Nemcsak az alap- és osztatlan képzésekre, hanem a mesterszakokra is február 15-ig lehet jelentkezni - a pontszámítás szabályai nem egyszerűek, ráadásul intézményenként eltérőek.

©

Hogyan számítják a mesterképzésre jelentkezők pontjait?

A mesterképzésre jelentkezők felvételéről a felsőoktatási intézmények, szakonkénti egységes rangsorolás alapján döntenek. A jelentkezők teljesítményét mindenhol 100 pontos rendszerben értékelik. A pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg, ezeknek a mesterképzések felsőoktatási felvételi tájékoztatójában, illetve a Felvin nézhettek utána. Hány állami ösztöndíjas hallgatót vehetnek fel az egyetemek és főiskolák 2012-ben? A keretszámokról készített táblázatot itt nézhetitek meg.

Az egyetemek és főiskolák nem veszik figyelembe, hogy melyik intézményben szereztétek meg az alapfokú diplomátokat, az alapfokú oklevél minősítése, a korábbi tanulmányok félévi eredményeinek átlaga, valamint a szóbeli és írásbeli felvételi vizsga eredménye azonban általában számít. Milyenek voltak a mesterszakos ponthatárok a 2012-es keresztféléves felvételin? A legnépszerűbb képzések ponthatárait itt találjátok.

Miért jár pluszpont a mesterszakos felvételin?

Az egyetemek, főiskolák maguk döntenek a többletpontokról is: pluszpont járhat például a nyelvtudásért, OKJ-végzettségért, az OTDK-n vagy TDK-n elért helyezésért, valamint a szakmai tevékenységért.

Jár többletpont a hátrányos helyzetért?

A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetért, fogyatékosságért vagy gyermekgondozásért minimum 1, maximum 10 többletpontot kaphattok, de erről is a felsőoktatási intézmények döntenek.

Szoktak alkalmassági vizsgát tartani?

A művészeti, művészetközvetítési és sporttudományi képzéseket indító egyetemek és főiskolák dönthetnek úgy, hogy a felvételizők teljesítményét kizárólag egy alkalmassági vagy gyakorlati vizsga alapján értékeli.

Hogyan lehet elismertetni a korábban elvégzett krediteket?

A mesterképzések felsőoktatási felvételi tájékoztatójából, valamint a Felvi mesterszakkereső szolgáltatásával deríthetitek ki, hogy egy adott alapdiplomával melyik mesterszakra milyen feltételekkel jelentkezhettek. Az előzményként elfogadott szakok között vannak olyanok, amelyeket ún. teljes kreditérték beszámításával vesznek figyelembe. Ha "nem teljes kreditértékű" oklevelet szereztetek (vagyis az alapszakhoz képest más irányban folytatnátok a tanulmányaitokat), akkor kreditelismertetésre van szükség.

Hogyan változnak 2012-ben a pontszámítás szabályai?
Idén is módosítottak az alap- és osztatlan képzésekre felvételizőkre vonatkozó pontszámítási szabályokon - a legfontosabb változás, hogy a magyar nyelv és irodalom, a matematika, a történelem és egy idegen nyelv mellett egy természettudományos tantárgy eredményét is bele kell számítani a tanulmányi pontszámba. A további változásokról itt olvashattok.