szerző:
Eduline

A középszintű magyarérettségi hivatalos megoldását itt nézhetitek meg Az emelt szintű magyarérettségi hivatalos...

©

A középszintű magyarérettségi hivatalos megoldását itt nézhetitek meg

Az emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldását itt találjátok

"Nem akarok összeesküvés-elméleteket gyártani, de olyan, mintha a középszintű magyarérettségi érvelési feladatával a külföldre költözést tervező 18 éveseknek üzentek volna a feladatsor összeállítói" - mondta az eduline-nak az egyik fővárosi középiskola magyartanára.

Itt van a középszintű magyarérettségi szövegértési feladatsorának nem hivatalos megoldása

A középszintű magyarérettségi szövegalkotási feladatsorának megoldási javaslatai

A feladat valóban rímel az elmúlt hónapokban napvilágot statisztikákra: az érettségizőknek Leszek Kolakowski egyik esszéje alapján kell az utazásról, valamint az utazásról mint irodalmi motívumról fogalmazást írniuk. A 18 éves középiskolások számára valószínűleg teljesen ismeretlen lengyel filozófus a feladatlapon szereplő szövegrészletben amellett érvel, hogy minden, amit utazás közben megtanulunk, megtanulhatnánk utazás nélkül is, de "egyáltalán nem a tudásért utazunk".

Az idézett esszében olyan latin mondások is szerepelnek, mint "eget s nem elmét változtat, aki a bölcsességet a tengeren túl keresi" és "a sötét gond ül a lovas mögött" - vagyis a gondokat mindenhova visszük magunkkal.

Nem először nyúlnak aktuális témákhoz az érettségi feladatsorok összeállítói: a 2011-es tavaszi történelemérettségin az egyik feladat a rendszerváltás előtti és az 1989-ben módosított alkotmány összehasonlítása volt. Akkor több szaktanár, többek között a Történelemtanárok Egyletének elnöke is azt mondta: olyan átmeneti időszakban, mint amilyen az új alaptörvény elfogadása miatt volt, nem szerencsés ilyen témát megjelölni az érettségin.

A feladatok

Itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat a magyarérettségiről, itt jelentetjük meg leghamarabb a feladatokat és a nem hivatalos megoldásokat.

Az érettségi első htvan percében egy nyelvészeti szöveget kell értelmezni

Leszek Kolakowski lengyel filozófus egyik művének részletét, egy Márai Sándor-elbeszélést, valamint egy Berzsenyi Dániel- és egy Vörösmarty Mihály-költeményt kaptak az érettségizők 

Több ezer diákot veszítenek a magyar egyetemek

Ahogy arról korábban beszámoltunk, többszörösére nőtt a külföldi továbbtanulást fontolgató diákok száma a vezető budapesti gimnáziumokban – van, ahol minden harmadik diák elküldte felvételi lapját valamelyik osztrák, brit, amerikai vagy dániai egyetemre. Ausztria és Németország ingyenes képzésekkel, Nagy-Britannia ösztöndíjakkal csábítja a legtehetségesebb, jó nyelvtudású magyar diákokat.

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájában tavaly még a végzősök tíz-tizenöt százaléka jelentkezett külföldi egyetemre, az idén a diákok körülbelül harmincöt százaléka döntött így. Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban a tizenkettedikesek harmada, a Fazekas Mihály Gyakorló Gimnáziumban minden negyedik érettségiző pályázik külföldi egyetemi helyre is. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Az osztrák egyetemeken - ahol nincs tandíj, a legtöbb szakon pedig felvételit sem tartanak - néhány év alatt duplájára nőtt a magyar diákok száma - arról, hogy melyik intézményben tanulnak szívesen a magyarok, itt olvashattok.