szerző:
Eduline

Mi változik a 2016-os felvételin az idei évhez képest? Hány pont kell a bekerüléshez? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

©

Most érettségizem, és szeretnék egyetemre jelentkezni. Milyenek lesznek a szabályok, hány ponttal lehet bekerülni?

Február 15-ig lehet majd jelentkezni a 2016-os felvételire, a felvételi tájékoztatót várhatóan december végéig hozzák nyilvánosságra. Az, hogy hány ponttal kerülhettek be a felsőoktatásba, az adott szaktól függ - mindenkinek el kell érnie viszont a minimumponthatárt, amely 2016-ban nem változik, így az alap- és osztatlan szakokon 280, a felsőoktatási szakképzéseken pedig 240 pont lesz. Arról, hogy milyen lesz a 2016-os érettségi, itt olvashatjátok összefoglalónkat.

Ha az eddigi szabályok maradnak érvényben, a legtöbb szakon a ponthatárt a jelentkezők száma és pontszáma határozza majd meg - elvileg az, aki eléri a minimumponthatárt, állami ösztöndíjas helyre kerülhet be egészen addig, amíg be nem telik a szakos kapacitás (a szakra felvehető teljes létszám). Az intézmények ugyanakkor a "minőség védelme" érdekében magasabb ponthatárt is húzhatnak a támogatott képzésen.

Negyvenegy szakon, köztük a gazdasági alapszakokon és a kommunikáció alapképzésen 2013 óta központi pohthatárt határoznak meg. Azonban ez is csak minimum, amelytől az intézmény magasabb limitet is húzhat. A 2015-ös felvételi összes ponthatárát itt nézhetitek meg, a 41 szakét pedig itt találjátok.

Hogyan válasszatok egyetemi-főiskolai szakot?
Felvételi követelmények, ponthatárok, állami ösztöndíjas vagy önköltséges képzés, karrier és fizetés, nyílt napok, tantárgyak, vizsgák - itt minden fontos infót megtaláltok, amelyre a szakválasztáshoz szükségetek lehet.

2016-ban már több szakra is kötelező az emelt szintű érettségi, sőt, több helyen már nem is csak egy tantárgyból. A listát, hogy hol és mi az elvárt, itt találjátok.

Sok szakra csak 2016-ban felvételizhettek utoljára, a kormány ugyanis 2017-től több szakot megszüntet, ezek listáját itt találjátok. Hogy milyen változások várnak még rátok, megnézhetitek itt.

A legolvasottabbak

Csökkenteni kell a tananyagot, a diákok már túlterheltek

"Úgy érzem magam, mint akit szembeköptek" - egy tanár vallott a portfólióról

Ezeket a KRESZ-szabályokat a legtöbben rosszul tudják: neked megy helyesen?

Nobel-díjra esélyes a 17 éves autista fiú

Óriási botrány: Móricz helyett ezt a könyvet kell elolvasni a 8. osztályosoknak

Íme, a vizsgázók rémálma: 11 dolog, ami minden vizsgaidőszakban megtörténik veletek

Kemény nyelvi teszt: te tudod, mit jelentenek ezek a magyar szavak?

Kínos híradós bakik: ezeken a képeken nevet az ország

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!