szerző:
Eduline

2020-tól kötelező lehet a középfokú nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi az egyetemi-főiskolai felvételin. Igaz, kivételek lesznek.

©

A kormany.hu-n már nyilvánosságra hozták a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló rendelet módosításának tervezetét: a dokumentum szerint 2020-tól csak azok a diákok kerülhetnek be alap- vagy osztatlan képzésre, akiknek van legalább egy B2-es szintű, vagyis középfokú nyelvvizsgájuk (vagy azzal egyenértékű okiratuk), és legalább egy emelt szintű érettségit tesznek. Ha rábólintanak a módosításra, az új szabály 2020. január 1-jén lép hatályba.

A felvételi feltételeinek szigorítása a következő tizenöt év terveit tartalmazó Fokozatváltás a felsőoktatásban című stratégiában szerepelt, amelyet októberben hoztak nyilvánosságra. A koncepciót a Felsőoktatási Kerekasztal december 5-én vitatja meg, de úgy tűnik, a módosítással nem várnak addig.

Egy keddi interjúban az államtitkár arról beszélt, hogy tizenkét évnek "elégnek kell lennie arra, hogy valaki egy nyelvet középfokon megtanuljon", a feltételek adottak hozzá. Az emelt szintű érettségi ugyanakkor - úgy tűnik - nem mindenkinek lenne kötelező. Palkovics arról beszélt, hogy a szakiskolát végzettek érettségi nélkül is bekerülhetnének a felsőoktatásba, ugyanis "öt év munka után azonban már nehéz a közéleti tárgyakat megkövetelni".

Az új felsőoktatási koncepcióról szóló összefoglalónkat itt olvashatjátok, az intézménytípusokról szóló cikkünket pedig itt találjátok. A felvételi rendszer átalakításáról itt, a gazdasági képzésekéről itt, az orvos- és egészségtudományi képzések változásairól pedig itt olvashattok. Könnyebb lesz elveszíteni az állami ösztöndíjat: cikkünket itt találjátok. Kompetenciamérésen kellene részt venniük a felvételizőknek: erről itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!