szerző:
Eduline

Holnap reggel az informatikával folytatódik az idei érettségi szezon. Hogyan pontozzák a feladatokat? Mire kell figyelni a vizsgán? Most minden kérdésre válaszolunk.

©

Milyen a pontozás a középszintű informatikaérettségin?

A gyakorlati vizsgán maximum 120 pontot szerezhettek. Ez a következőképpen oszlik majd el:

  • a szövegszerkesztés max. 40 pontot,
  • a prezentáció-grafika-weblapkészítés 30 pontot,
  • a táblázatkezelés szintén 30 pontot,
  • az adatbázis-kezelés pedig 20 pontot ér.

Az egyes témakörök feladatainak, részfeladatainak pontozása feladatfüggő, a feladatsor legalább 50%-a egyértelmű utalásokat tartalmaz a feladat minden részletének megoldására, a szabályos forrásjelölésre; ezáltal csak a feladatban szereplő fogalmak és a feladatot megoldó eszköz ismeretét, valamint az eszköz kezelésében való jártasságot méri.

„Archiválásra a vizsgázónak csak azon produktumai kerülnek, melyeket a számára kijelölt könyvtárba elmentett, és értékelni kizárólag ezeket lehet. A javító tanár minden vizsgázó vizsgadolgozatáról értékelőlapot tölt ki. A dolgozat értékelésének megtekintésekor a vizsgázó a saját munkájáról kitöltött értékelőlap, valamint az archivált produktum másolatát kaphatja meg. Az elektronikus megoldások másolása a vizsgázó saját adathordozójára is történhet” – írja az Oktatási Hivatal.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Rengeteg tantárgyból érettségiznek ma diákok - mutatjuk a listát

Több mint negyven tantárgyból érettségiznek ma a diákok, reggel 8-tól ugyanis a szakmai érettségi vizsgák kerülnek sorra. Lesz írásbeli többek között nyomdaipari, távközlési, turisztikai, vegyipari, közlekedésgépész, könnyűipari, mezőgazdasági gépész, szépészeti és szociális ismeretekből is - ezekből a tantárgyakból azoknak a szakgimnazistáknak kötelező érettségizniük, akik ilyen szakirányon tanultak eddig.