szerző:
Eduline

A végzős középiskolásoknak nem csak az érettségin kell teljesíteniük, előtte ötven óra közösségi szolgálatot kell vállalniuk. De mi a helyzet azokkal, akik előrehozott érettségit tesznek vagy akik évekkel ezelőtt érettségiztek, de az egyetemi-főiskolai felvételi miatt egy vagy két tárgyból újra nekifutnának a vizsgának? Nekik is igazolniuk kell az ötven óra közösségi munkát az érettségi megkezdése előtt?

©

A diákoknak az utolsó középiskolai évfolyam végéig kell teljesíteniük a közösségi szolgálatra vonatkozó előírásokat – írja az Oktatási Hivatal (OH). Az előrehozott érettségi vizsga megkezdésének nem feltétele a közösségi szolgálat teljesítése.

Illetve még egy fontos kérdés: azoknak a tanulóknak is teljesíteniük kell a közösségi szolgálatot, akik év végén megbuktak?

Erről azt írja az OH, hogy a középiskola elvégzését közvetlenül követő érettségi vizsgaidőszakban az érettségi vizsgák megkezdésének feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása. Az a 12. évfolyamos, rendes érettségi vizsgára jelentkezett tanuló, aki a tanítási év végén valamely tárgyból elégtelen osztályzatot kap, nem végezte el a középiskolát, így csak előrehozott érettségi vizsgát tehet. Ahogy már fentebb szó volt róla, az előrehozott érettségi vizsga megkezdésének nem feltétele a közösségi szolgálat teljesítése.

És vajon a közösségi szolgálatot annak is teljesítenie kell, akinek van már érettségi bizonyítványa, de most újra szeretne érettségi vizsgát tenni? Nem, az érettségi bizonyítvánnyal rendelkező vizsgázókra ez a rendelkezés nem vonatkozik.

A 2018-as felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás