szerző:
Eduline

Hogyan használjátok az érettségin a helyesírási szabályzatot, és be kell-e vinnetek egy saját példányt? Itt vannak a részletek.

©

Hány pontot veszíthettek a helyesírás miatt?

Magyarérettségin a helyesírási hibák miatt akár tizenöt pontot is levonhatnak a maximális százból, míg töriérettségin középszinten az összpontszám 10, emelt szinten 20 százalékát adja a megszerkesztettség és a nyelvhelyesség. Rendezetlen íráskép, illetve nehezen olvasható kézírás miatt a magyarérettségin legfeljebb három pontot vonhatnak le.

Be kell vinnetek egy helyesírási szótárat?

A közép- és emelt szintű magyarérettségi, illetve a töriérettségi írásbeli részénél egyaránt használhattok helyesírási szabályzatot, amelyekről az intézmények gondoskodnak. Az iskoláknak legalább négy példány be kell készíteniük a terembe.

A közép- és emelt szintű szóbelin irodalmi szöveggyűjteményt, az adott szerző gyűjteményes kötetét vagy más nyomtatott dokumentumot használhattok a felkészülési idő alatt. Ezekről ugyancsak az iskola fog gondoskodni.

Hogyan használjátok a szótárat?

Mivel középszinten csak 180 percetek lesz a szövegalkotási feladatokra, ezért nem érdemes végig szótárazni, az apróbb hibák, elírások kijavításához akár az átolvasás is elegendő lehet, amennyiben felkészültetek. A dolgozat végén viszont javasoljuk, hogy ellenőrizzétek le a problémásabb szavakat, például a földrajzi neveket, az összetett vagy ritkán használt, tudományos szavakat. A magyarérettségi leírását és vizsgaszabályairól az Oktatási Hivatal honlapján olvashattok részletesen.

Minden infó a 2015-ös érettségiről

Átmennél az érettségin, ha ma lenne? Feladatsorok és megoldások magyarból

Milyen esszéfeladatra számíthattok az idei magyarérettségin?

Érettségizők, figyelem! Ezek a legfontosabb dátumok

Tizenkét jó tanács érettségizőknek - egyetemistáktól

Jön a szigor: így változik meg az érettségi szabálya

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!