szerző:
Eduline

Az írásbeli érettségik után már tisztább a kép annak tekintetében, milyen pontszámra számíthattok – bár persze a szóbelivel még sokat lehet javítani és rontani is. Érdemes most átvenni, milyen feltételeknek kell megfelelni a felsőoktatási felvételinél.

©

A BA/BSc-, illetve osztatlan képzésen a szakos kapacitás és a jelentkezők pontszáma alapján dől el, hogy ki férhet be az adott szakra. A szakos kapacitás a képzésen rendelkezésre álló helyek számát jelenti, amelyet a felvi.hu-n, az Egyetemek, főiskolák menüpont alatt, az adott szaknál nézhettek meg. A kapacitásszám azt jelzi, hogy állami ösztöndíjas és önköltséges képzésre összesen hányan kerülhetnek be.

Elvileg azok, akik beférnek a szakos kapacitásba, és elérik a jogszabályban meghatározott minimumponthatárt - ez 2016-ban az alap- és osztatlan képzéseken az előzetes várakozások ellenére maradt 280 pont, amelybe csak az emelt szintű érettségiért, nyelvvizsgáért és OKJ-s végzettségéért járó többletpontokat lehet beleszámolni - állami ösztöndíjas helyet szerezhetnek. Az idei kapacitásszámokról itt olvashattok.

Kapcsolódó cikkek

Ekkor hirdetik ki idén a ponthatárokat

Mindent a felvételi pontszámítás mikéntjéről

A kapacitásszámokról minden friss infó

A minimumponthatárnál ugyanakkor jóval magasabb limit is kialakulhat: a végső ponthatár mindig annak a jelentkezőnek a pontszáma lesz, aki utolsóként fér bele a szakos kapacitásba. Az intézmények ráadásul magasabb ponthatárt is meghatározhatnak a ''minőség védelme érdekében'', igaz, ez elég ritka.

A felsőoktatási szakképzéseknél ugyanazok a szabályok, mint az alap- és osztatlan képzések nagy részén, a minimumponthatár viszont különböző: a felvételizőknek legalább 240 pontot kell elérniük, amelybe csak az emelt szintű érettségiért járó többletpontokat lehet beszámítani.

Bizonyos szakokon idén is központi ponthatárnak kell megfelelni - összesen 41-nél -, anélkül nem vehetnek fel hallgatókat. Ezeknek a listáját minden évben kiadja a tárca, az aktuális szakokat itt találjátok.

A mesterszakokon továbbra is keretszámokat határoznak meg, külön az állami ösztöndíjas, illetve önköltséges képzésre - ezeket is a felvi.hu-n, az Egyetemek, főiskolák menüpont alatt nézhetitek meg.

A mesterképzésre jelentkezőknek a maximális 100-ből legalább 50-et kell elérniük: a pontszámba beleszámíthat az alapszakos diploma eredménye, illetve az adott szakot indító tanszék által tartott írásbeli és szóbeli felvételi. Többletpont jár kötelezően fogyatékosságért, illetve adható például nyelvvizsgáért vagy OTDK-helyezésért.