szerző:
Eduline

Most jön a felvételi eljárás lényege, kiderül, hova vették fel a felvételizőket. Ezzel kapcsolatban is érdemes megjegyezni néhány fontos dátumot.

©

Mikor derülnek ki a ponthatárok?

Július 26-án, azaz jövő kedden este közlik az idei ponthatárokat, így ekkor derül ki, kit hova vettek fel. Este nyolctól a Pont Ott Partin és az Eduline-on is követhetitek az eseményeket.

Nem leszek netközelben, és a Pont Otton sem tudok részt venni. Mikor és hogyan kapok értesítést?

Este nyolc után sms-ben kaphattok tájékoztatást arról, melyik szakra nyertetek felvételt, de ez csak akkor él, ha megadtátok a telefonszámotokat. Az Oktatási Hivatal a besorolási döntésről legkésőbb augusztus 5-ig értesít e-mailben.

 

Mit tehetek, ha nem vesznek fel sehova?

Ilyenkor megoldás lehet a pótfelvételi, amit várhatóan még a hónap végén meghirdetnek, és augusztus közepéig lehet jelentkezni. Ekkor már csak egy szak választható, és az intézmények főleg önköltséges szakokat hirdetnek meg. Pótfelvételin azok is részt vehetnek, akik általános felvételi eljárásban nem jelentkeztek a felsőoktatásba.

Mit tehetek, ha vitatom a felvételi döntést?

Ilyen esetben jogorvoslati eljárásra van lehetőség. Az eredmény tudomásotokra jutásától számított 15 napon belül kell az ezzel kapcsolatos levelet eljuttatni az Oktatási Hivatalnak (1380 Budapest, Pf. 1190), az emberi erőforrások miniszterének (Balog Zoltán) címezve.

 

Ha felvettek, irány a gólyatábor! De mikorra tegyem szabaddá magamat?

A gólyatáborok minden évben augusztus végére, szeptember legelejére esnek.

Mikor kell beiratkozni, mikor kezdődik a lényeg, azaz az első szemeszter?

Intézményenként eltér, mikor kezdődik a félév, de általában szeptember elején-közepén már megtartják a regisztrációs hetet. Ezen a héten kell beiratkozni, és aláírni a hallgatói nyilatkozatot. Ezek részleteiről időben kaptok tájékoztatást a főiskolától, egyetemtől.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!