szerző:
MTI

Legkésőbb július 12-ig van lehetőségük a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre jelentkezőknek arra, hogy benyújtsák a még hiányzó dokumentumaikat, illetve egyetlen alkalommal módosítsák a korábban megjelölt szakok sorrendjét - közölte az Oktatási Hivatal pénteken az MTI-vel.

©

Mint írták, a diákok a pontszámításhoz szükséges - és a jelentkezéskor még nem csatolt dokumentumokat - a felvi.hu honlapról elérhető E-felvételi Dokumentumok menüpontjából tudják feltölteni, és ugyanitt követhetik nyomon a jelentkezéssel kapcsolatos dokumentumok elbírálását is. A jelentkezési helyek számától függetlenül elegendő mindent egy példányban feltölteni, arra azonban figyelni kell, hogy a dokumentum jól olvasható legyen és tartalmazza a jelentkező személyes adatait - közölték.

Kitértek arra is: az idei eljárásban nem kell feltölteni a 2006. január 1-je után megszerzett érettségi eredményeit igazoló dokumentumok (bizonyítvány vagy tanúsítvány) másolatát - így az idei május-júniusi érettségi eredményeket sem -, valamint a 2003. január 1-je után megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványokat sem. Ezeket az adatokat az Oktatási Hivatal folyamatosan átveszi a közhiteles nyilvántartásból, és a jelentkezők ezeket folyamatosan láthatják az E-felvételiben.

Ha a diák a jelentkezés benyújtása után szerezte vagy szerzi meg a nyelvvizsgáját, akkor a felületen csak a nyelvvizsga-bizonyítvány adatait kell megadnia - áll a közleményben.

Jelezték: az eljárás során a felvételizőknek egyetlen alkalommal van lehetőségük módosítani a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjét, ezt szintén július 12-ig tehetik meg. Az E-felvételi felületén a Sorrendmódosítás menüpontban rendezhetők át a korábban megadott képzések. A sorrendmódosítás során csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet átmozgatni, új képzést már nem lehet rögzíteni. A sorrendmódosításról a felvételi tájékoztatóban, a felvi.hu oldalon lehet részletesen olvasni.

A dokumentumpótlás és a sorrendmódosítás mellett szintén július 12-e a személyes adatok módosításának határideje. A jelentkezési adatait - személyes adatok, megjelölt képzések - minden felvételiző megtalálja az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában. Minden jelentkező csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a felvételi ponthatárt.

A szeptemberben induló képzések ponthatárait várhatóan július 26-án este hirdetik ki, ezek. Azok a felvételizők, akik jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, még aznap este SMS-értesítést is kapnak az eredményekről. A besorolási döntés - amely tartalmazza, hogy a felvételiző mely képzésen kezdheti meg a tanulmányait szeptemberben - legkésőbb augusztus 5-től az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában lesz elérhető, és arról minden jelentkező e-mailben is értesítést kap.