szerző:
Eduline

2013 szeptemberétől megszűnik a felsőfokú szakképzés, helyét a felsőoktatási szakképzés veszi át: ilyen szakokat az...

©

2013 szeptemberétől megszűnik a felsőfokú szakképzés, helyét a felsőoktatási szakképzés veszi át: ilyen szakokat az eddigi szabályokkal ellentétben kizárólag főiskolák és egyetemek indíthatnak. A felsőoktatási szakképzésekről szóló összefoglaló cikkünket itt olvashatjátok el.

Az új képzésekre azonban jóval nehezebb lesz bekerülni, mint a felsőfokú szakképzésrekre: míg 2012-ben 140 volt a minimumponthatár, idén már 200 - itt csak a tanulmányi és az érettségi pontok, valamint az emelt szintű érettségiért járó többletpontok számítanak.

Egy kis matek: pontszámítási szabályok

Az alap- és osztatlan képzéssel ellentétben ezeken a szakokon nem csak az érettségi pontokat, hanem a tanulmányi pontokat is meg lehet duplázni. A háromféle lehetőség – az érettségi pontok, a tanulmányi pontok megduplázása, illetve a kettő összeadása – közül mindig a legmagasabbal számolnak.

Ha a felsőoktatási intézmények megadtak kötelező érettségi tárgyakat, az érettségi pontokat azokból kell számolni - ha nem, akkor a bizonyítványban szereplő két legjobb eredményből áll össze a pontszám. Mi vár a felvételizőkre 2013-ban? A legfontosabb tudnivalókat itt találjátok.