szerző:
Eduline

Hogyan lehet ötszázból ötszáz pontot szerezni a felvételin? Kik lehetnek biztosak abban, hogy szeptemberben állami ösztöndíjasként kezdik el az egyetemet? Pontszámítási cikksorozatunk következő része.

©

Automatikusan 500 pontot kap a felsőoktatási felvételin az, aki olimpián, sakkolimpián, 1984-től kezdődően paralimpián vagy siketlimpián 1-6. helyezést ért el. Ahhoz azonban, hogy az 500 pontot megkapják, a tanulmányi és érettségi pontokból, valamint az emelt szintű érettségiért járó többletpontokból össze kell gyűjteni 240-et, felsőoktatási szakképzésen 200-at - ha ez nincs meg, nem jár előnyben részesítés az olimpiai éremért.

Megkapja a maximális 500 pontot az a külföldi állampolgár is, aki államközi megállapodás alapján tanul Magyarországon, illetve a miniszter által meghatározott, legalább két féléves felsőoktatási előkészítő tanulmányokat folytatott és eredményes záróvizsgát tett. Az érettségi vagy más, azzal egyenértékű külföldi oklevél meglétét igazolni kell. A felvételi pontszámítás 2013-as szabályairól szóló részletes összefoglalónkat itt olvashatjátok el.