szerző:
Eduline

Hihetetlen találmánnyal versenyeznek a magyar egyetemisták az idei Microsoft Imagine Cup innovációs versenyén. A 4 fiatal egy vakoknak készült kesztyűvel jutott be a nemzetközi döntőbe, amit idén júliusban, Seattle-ben rendeznek. Mégis mi az a GlovEye?

©
A Microsoft diákoknak versenyének hazai fordulóján Zemkó Boglárka, Fülöp Ádám, Klinkó Krisztián és Zagyva Dániel nyert. A találmány prototipusa is elkészült, melyet a diákcsapat hivatalosan is átadott a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének. - tette közzé magyar nyalvű oldalán a Microsoft.

A vakok olvasásélményét visszaadó kombináció igazán egyszerű megoldásokat ötvöz, mégsem gondoltátok volna, hogy ilyen remek eredménye lesz.

©

A GlovEye lényege, hogy bármilyen papírra nyomtatott szöveget úgy alakítson át a vak emberek számára, mintha az Braille-írásként lenne előttük. A kesztyű maga egy Braille-panellel ellátott kesztyű, melyhez tartozik egy, bármilyen kamerával rendelkező okoseszközre telepíthető alkalmazás. Ez a kettő együtt képes arra, hogy megkönnyítse a vakok életét is, hiszen a telefon vagy tablet valós időben a kamera segítségével képes beolvasni az általa látott szöveget és Bluetooth kapcsolaton keresztül továbbítja azt a kesztyűben található panelhez. Az olvasó így Braille-karakter formájában érzékelheti a szöveget.

©