szerző:
Eduline

Nemzetiségi nyelvből már pénteken is tartottak vizsgákat, több mint 85 ezer diák számára azonban ma, a magyarérettségivel kezdődött a 2013-as érettségi szezon. Tudósításunk percről percre.

Itt a középszintű magyarérettségi hivatalos megoldása.

Az emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldása

16:21
Mindenhol minden rendben volt

Zavartalanul lezajlott a magyar nyelv és irodalom (valamint a magyar, mint idegen nyelv) írásbeli érettségi vizsga hétfőn országszerte, a megyei, fővárosi kormányhivataloktól beérkezett jelzések szerint semmilyen rendkívüli esemény nem történt - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.

16:18
Tanárok és diákok az emelt szintű érettségiről

Csokonai-életmű, klasszicizmus, Vas István egyik műve, hivatalos levél - ezek voltak az emelt szintű magyarérettségi témái és feladatai az idén. A diákoknak nem okozott gondot a vizsga, az eduline által megkérdezett végzősök 70-80 százalékos eredményre számítanak. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

15:09
Milyen volt a feladatsor a Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint?

Az összehasonlító elemzés volt a középszintű érettségi gyenge pontja Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint. A szövegértési feladatsort korrektnek tartja, az érveléses témát pedig kifejezetten jó témának, "de ez nem érvelés volt". A teljes cikket itt olvashatjátok el.

14:09
Milyennek tartották a középszintű tesztet a diákok?

Nehezebb magyarérettségire számítottak az eduline által megkérdezett diákok. A vizsgázók szerint az előző évekhez képest könnyebbek voltak a feladatok, bár a szövegértési feladatlapra sokuk szerint kevés volt az idő. A szövegalkotásnál legtöbben Márai Sándor novellájának elemzését választották. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

14:02
Megvan a legproblémásabb feladat?

A szövegértési teszt 7. feladata több olvasónknak gondot okozott, és azt az eduline szaktanára is elmondta, hogy nem egyértelmű, melyiket kellett megjelölni. Szerintetek?

©

13:04
A középszintű magyarérettségi szövegalkotási feladatsorának megoldási javaslatai

13:00
Itt van a szövegértési feladatsor megoldása

12:40
Még húsz perc, és jövünk a megoldásokkal!

11:48
Megjöttek az első infók az emelt szintű érettségiről

Egyik olvasónk elmondta nekünk az emelt szintű magyarérettségi feladatait. A nyelvi-irodalmi tesztsor Csokonai Vitéz Mihály életművéhez kapcsolódott, a bevezető szöveg Csokonai Tüdőgyulladásomról című műve volt. Az első szövegalkotási feladatban egy hivatalos levelet kellett írni egy színháznak a diákönkormányzat nevében, a vizsgázóknak javaslatokat kellett megfogalmazniuk. A második feladat egy Vas István-műhöz kapcsolódott, a negyedikben pedig arról kellett fogalmazást írni, hogy egy ember gondolatai teljes mértékben átvehetők-e, tudássá alakíthatók-e.

11:30

Sokan kérdeztétek, van-e már infónk az emelt szintű érettségiről. Egyelőre nincs, de amint lesz, közzétesszük.

11:00
Érettségi feladattal üzen a kormány a külföldre vágyó diákoknak?

"Nem akarok összeesküvés-elméleteket gyártani, de olyan, mintha a középszintű magyarérettségi érvelési feladatával a külföldre költözést tervező 18 éveseknek üzentek volna a feladatsor összeállítói" - mondta az eduline-nak az egyik fővárosi középiskola magyartanára. A feladat valóban rímel a közelmúltban napvilágot látott statisztikákra - hogy hogyan, arról itt olvashattok.

10:27
Ki az a Leszek Kolakowski?

A középszinten érettségizők Leszek Kolakowski egyik esszérészelete alapján írhatnak fogalmazást az utazásról mint irodalmi motívumról. De ki az a Kolakowski? Az 1927-ben született filozófus Varsóban doktorált filozófiából, a II. világháború után pedig belépett a lengyel kommunista munkáspártba. Az 1950-es években egy moszkvai út után szembefordult a Szovjetunióval, de továbbra is marxista maradt. Állását elvesztette, könyvei nem jelenhettek meg, 1968-tól előbb Kanadában, majd a kaliforniai, az oxfordi, a chicagói egyetemen és a Yale-en tanított. Az 1980-as években támogatta a lengyel munkásmozgalmat. 2009-ben halt meg Oxfordban. Aki többre kíváncsi, itt találja az angol nyelvű Wikipedia-szócikket.

10:00
Itt vannak az első tanári vélemények a középszintű magyarérettségiről

Korrekt feladatsort kaptak a vizsgázók a középszintű magyarérettségin az eduline által megkérdezett szaktanárok szerint - hogy melyik feladatról mi a véleményük, arról itt olavshattok.

9:30
Megvannak a szövegalkotási feladatok!

Leszek Kolakowski lengyel filozófus egyik művének részletét, egy Márai Sándor-elbeszélést, valamint egy Berzsenyi Dániel- és egy Vörösmarty Mihály-költeményt kaptak az érettségizők a középszintű magyarvizsgán, a diákoknak a három esszéfeladat közül egyet kell választaniuk.

9:10
Hogyan pontoznak?

A középszintű magyarérettségin összesen 150 pontot lehet szerezni: 100-at az írásbelin, 50-et a szóbelin. Az írásbeli szövegértési feladatsorára legfeljebb 40 pontot, az esszére pedig 60 pontot kaphatnak a diákok. A fogalmazás tartalmára 20, szerkezetére, felépítésére szintén 20, nyelvi minőségére további 20 pontot adhatnak a javítók, helyesírási hibák miatt legfeljebb 15, rendezetlen íráskép miatt pedig 3 pontot lehet levonni.

8:41
Izguló diákok és plüssállatok a magyarérettségin

A HVG fotósai a kőbányai Szent László Gimnáziumban jártak, és megörökítették a vizsga első perceit. Itt nézhetitek meg a galériát.

8:25
Itt vannak az első infók a magyarérettségiről

Gyermeknyelvről, az anyanyelv elsajátításáról szóló tanulmányt kaptak az érettségizők a középszintű magyarvizsgán: a diákoknak Gósy Mária nyelvész munkáját kell értelmezniük, és a szöveg alapján kell megoldaniuk kilenc feladatot.

8:00
Start

85 ezer diák kezdi el ezekben a percekben a közép- és az emelt szintű magyarérettségit. 13 órakor jövünk a középszintű feladatsor nem hivatalos, szaktanárok által készített megoldásával.

©

7:50
Tíz perc múlva kezdődik az érettségi

A diákok már a termekben ülnek, a feladatsorok pedig megérkeztek az iskolákba - tíz perc múlva kezdődik a 2013-as magyarérettségi.

7:20
Milyen legális puskát lehet használni a magyarérettségin?

A középszintű magyarérettségin - az előző évekhez hasonlóan - továbbra is lehet használni helyesírási szabályzatot, szótárt, termenként legalább négy példánynak kell lennie - ezeket az iskola biztosítja. Érdemes a vizsga végén ellenőrizni a nehezebb szavak írásmódját, helyesírási hibák miatt ugyanis akár 15 pontot is lehet veszíteni. Irodalmi szöveggyűjteményt viszont csak a szóbelin lehet használni, a középszintű feladatsor tartalmazza azokat a szövegrészleteket és műveket, amelyeket elemezni kell.

6:40
A matektól rettegünk, a fizika és a kémia jól megy

Legalábbis erről árulkodnak az elmúlt évek érettségi statisztikái. De hol áll a listában az irodalom? Hány pontot szereznek az érettségizők a középszintű vizsgákon? Nézzétek meg itt.

6:20
Hányan érettségiznek ma?

Középszinten 83 255-en, emelt szinten 1805-en érettségiznek magyar nyelvből és irodalomból, míg magyarból mint idegen nyelvből 104-en vizsgáznak.

6:00
Mit találtok az eduline-on?

Mindent, ami érettségi: nem hivatalos, szaktanárok által kidolgozott megoldásokat már a vizsga után, tanár- és diákvéleményeket a feladatsorról, beszámolókat a rendkívüli eseményekről, tippeket a másnapi vizsgához. Kövessetek minket a Facebookon is.

5:45
Milyen esszékérdés lehet az idei magyarérettségin?

Weöres Sándor, Gárdonyi Géza, Füst Milán – az eduline által megkérdezett középiskolások arra számítanak, hogy ez a három szerző szerepel majd az idei magyarérettségin, Weöres Sándor ugyanis 100, Füst Milán 125, Gárdonyi Géza pedig 150 éve született. Igaz, a kétszintű érettségi debütálása óta az irodalmi évfordulók nem feltétlenül adnak támpontot. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

5:30
Milyen feladatokat kaptak a diákok 2012-ben?

A 2012-es őszi érettségin Keszler Borbála nyelvész Írásjelhasználat és nyelvi kultúra című munkájából kaptak egy részletet a diákok, a szöveghez kapcsolódó kérdésekre kellett válaszolniuk, majd három esszéfeladat közül választhattak: érvelhettek Blaise Pascal Értekezés a szerelem szenvedélyéről című művének részletének gondolatmenete mellett vagy ellen, elemezhették Mándy Iván A szürke sapka című novelláját, vagy összehasonlíthatták Babits Mihály Arany Jánoshoz és Szabó Lőrinc Babits című művét.

A 2012-es tavaszi érettségin az 1988-as Nemzeti olvasókönyv bevezetőjét kellett értelmezni. A vizsgázók a kérdések megválaszolása után három esszétéma közül választottak: érvelhettek a heroikus életfelfogás és magatartás mellett vagy ellen Albert Camus A pestis című művének részlete alapján, elemezhették Arany János Tetemre hívás című balladáját, vagy összehasonlíthattak két karcolatot Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című kötetéből.

5:15
Milyen az emelt szintű magyarérettségi?

Az emelt szintű magyarérettségi 240 perces, egy nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három szövegalkotási feladatból áll. A diákok maguk dönthetik el, melyik feladattal kezdik, mennyi időt szánnak az esszékérdésekre és a rövid feladatok megoldására. A nyelvi-irodalmi feladatsorban a nyelvi és az irodalmi ismereteket ellenőrző kérdések aránya általában 40-60 százalék.

©

A középszintű érettségitől eltérően az emelt szintű írásbeli második részében az esszéfeladatok közül mind a hármat ki kell dolgozni: először egy műelemzést kell írni, majd egy jelenségre kell reflektálni, a feladatsor egy gyakorlatias feladattal zárul - volt olyan év, amikor újságcikket, máskor kérvényt kellett írni. Az előző évek emelt szintű feladatsorait és a megoldásokat itt nézhetitek meg.

5:00
Milyen a középszintű magyarérettségi?

A középszintű magyarérettségi 240 perces, a diákoknak két - egy szövegértési és egy szövegalkotási - feladatsort kell megoldaniuk. Először egy megadott szöveg alapján kell kérdésekre válaszolniuk, erre 60 percet kapnak, a jó válaszokkal 40 pontot szerezhetnek. Ezután három esszéfeladat - érvelés, műértelmezés és összehasonlító elemzés - közül kell választaniuk. A fogalmazásra összesen 60 pontot kaphatnak (a tartalomra 20, a szerkezetre és a felépítésre 20, a nyelvi minőségre szintén 20 pont jár).