szerző:
Eduline

Nyilvánosságra hozták a 2017-es egyetemi-főiskolai felvételi jelentkezési adatait: nincs meglepetés, az idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetemre jelentkeztek a legtöbben. A slágerszak még mindig a gazdálkodási és menedzsment.

©

Ismét az Eötvös Loránd Tudományegyetem a legnépszerűbb intézmény a felvételizők körében, összesen 21499-en jelölték meg, a jelentkezők fele első helyre sorolta az intézmény valamelyik képzését - tavaly körülbelül ugyanennyien adták be jelentkezésüket az ELTE-re.

A második helyre a Debreceni Egyetem került, ahova 15223-an jelentkeztek, első helyen 8615-en.

A Szegedi Tudományegyetemre közel 14 ezren szeretnének bekerülni. Az SZTE-t a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem követi.

A top 10-es listára felkerült a Budapesti Corvinus Egyetem (9154 jelentkező), a Szent István Egyetem (8415 jelentkező), a Károli Gáspár Református Egyetem (8327 jelentkező) és az Óbudai Egyetem is (7914 jelentkező). A teljes listát itt találjátok.

Még mindig közgazdász akar lenni a legtöbb érettségiző

Az elsőhelyes jelentkezések alapján a 2017-es felvételi legnépszerűbb alapképzése a gazdálkodási és menedzsment: összeseen 8174-en jelölték meg az e-felvételi rendszerében, 3827-en első helyre sorolták, vagyis erre a BSc-képzésre szeretnének a leginkább bejutni.

A gazdálkodási és menedzsment idei sikere nem meglepő, az előző években is erre a szakra felvételiztek a legtöbben - annak ellenére, hogy csak azok szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet, akik elérik az előzetesen meghúzott ponthatárt, ez az idén 440 pont.

Itt vannak az első felvételi adatok: visszaesett a jelentkezők száma

Az idén csaknem 106 ezer diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe. Ez nagyjából ötezerrel kevesebb, mint ahányan tavaly jelentkeztek. Palkovics László államtitkár szerint ez a szám megfelel a korábbi évek adatainak. Palkovics László elmondta: bár a demográfiai adatok nem indokolják, az érettségizők száma csökken, a jelentkezők száma azonban 2014 óta 105 ezer és 111 ezer között mozog.