szerző:
Eduline

Milyen algoritmus szerint húzzák a felvételi ponthatárait, és mitől függ, hogy ki kerül be? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

Ha az első megjelölt helyre nem kerültök be, a másodikra ugyanakkora esélyetek van bejutni
©

Több alapszakra is jelentkeztem az idei felvételin, hogyan dől el, hogy melyikre kerülök be?

Az algoritmus – a felvételi összpontszám alapján – intézményenként és szakonként országos rangsorba állítja a jelentkezőket, majd a legjobb teljesítményű, vagyis legmagasabb pontszámú felvételizőtől kiindulva sorolja be őket az első helyen megjelölt egyetemre, főiskolára és képzésre. Ha az általatok első helyen megjelölt szakon már beteltek a férőhelyek, a másodikon ismét ugyanakkora eséllyel indultok, és így tovább.

Azt, hogy milyen pontszámmal lehet bekerülni egy adott képzésre, a szakos kapacitás, illetve a jelentkezők száma és pontszáma dönti el: a ponthatár a kapacitásba utolsóként beférő felvételiző pontszáma lesz. Annak a 41 szaknak a kivételével, amelyen 2015-ben központi ponthatárt húztak az állami ösztöndíjas képzésen, elvileg azok, akik beférnek a kapacitásba, és elérik a jogszabályi minimumponthatárt, támogatott formában tanulhatnak.

A szakos kapacitást a felvi.hu-n, az Egyetemek, főiskolák menüpont alatt, az adott képzésnél nézhetitek meg. A minimumponthatár 2015-ben az alap- és osztatlan képzéseken 280 pont, amelyet az emelt szintű érettségiért, a nyelvvizsgáért és az OKJ-s szakképesítésért járó többletpontokkal, de a más jogcímen járó pontok nélkül kell elérni. A felsőoktatási szakképzéseken 240 pont a limit, amelybe csak az emelt szintű érettségiért járó pontokat lehet beszámítani.

Felvételi 2015

Felvételi: ezekre a szakokra lesz a legnehezebb bekerülni

Milyenek lesznek a ponthatárok a legnépszerűbb mesterszakokon

Válthattok-e szakot már az első félévben?

Minden a 2015-ös felvételi pontszámításról 200+200+100

Felvételi: ezeken a szakokon huszonötszörös a túljelentkezés

Nyolc dolog, ami szigorúan tilos a ponthatárhúzás előtt

Ezt kell aláírnotok szeptemberben: minden a hallgatói nyilatkozatról

Kellemetlen meglepetés érheti a felvételizőket

Megvan a 2015-ös Pont Ott Parti programja

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!