szerző:
Eduline

Megnéztük, mire számíthatnak az elsőévesek a gólyatáborban, milyen ösztöndíjakra pályázhatnak, mennyit kell fizetniük a koliért vagy az albérletért. Utánajártunk, mennyibe kerülnek a legnépszerűbb képzések, és beszámoltunk arról is, hogyan lehetett magasabb a "központi" ponthatár a Corvinuson. Ezek voltak a hét hírei.

Folyamatosan számolunk be minden fontos dologról, ami az elsőéveseket érinti
©

A legfontosabb tudnivalók elsőéveseknek

Bár a pótfelvételi még tart, majdnem 74 ezren már most örülhetnek az egyetemi, főiskolai helyüknek. Összegyűjtöttük azokat az ösztöndíjakat, amelyekre elsőévesek is pályázhatnak: cikkünket itt találjátok. Mit tehettek, ha nem értetek egyet a felvételi döntéssel? Erről itt olvashattok.

A tíz legfontosabb kérdés a diákhitelről - és a válaszok.

Mennyit kell fizetni a kollégiumi helyért Budapesten és vidéken? Itt nézhetitek meg, az albérletárakról pedigi tt olvashattok.

Azt, hogy mi vár rátok a gólyatáborban eltésként, corvinusosként vagy BME-sként, itt nézhetitek meg, arról pedig, hogy hogyan buliznak a gólyák Szegeden, Pécsett és Debrecenben, itt olvashattok. Négy dolog, ami kötelező, és négy dolog, ami tilos a gólyatáborban.

Túl sok alkohol, óra hétfő reggel 8-kor - tíz hiba, amit minden elsőéves egyetemista elkövet.

Elstartolt a pótfelvételi

Augusztus 12-ig lehet jelentkezni a pótfelvételire, a ponthatárokat augusztus 28-án húzzák. A pótfelvételin azok vehetnek részt, akik az általános felvételi eljárásban egy szakra sem kerültek be, vagy egyáltalán nem felvételiztek. Egy képzést lehet megjelölni: az intézmények szinte kizárólag fizetős szakokat hirdetnek meg - a képzések listáját itt találjátok. A jelentkezést az e-felvételi felületén, elektronikusan kell leadni. A legnépszerűbb szakok önköltségéről itt, illetve itt olvashattok, a pótfelvételiről szóló összes cikkünket pedig itt találjátok.

Nem központi ponthatár a központi ponthatár

Bár a ponthatárhúzás előtt a felsőoktatási államtitkárság azt ígérte, hogy nem fognak emelkedni az előzetesen megállapított ponthatárok a tizenhat szakon, a Budapesti Corvinus Egyetem három alapszakjára - kereskedelem és marketing, nemzetközi gazdálkodás, turizmus-vendéglátás - jelentkezőket mégis kellemetlen meglepetés érte. Kérdésünkre az államtitkárság azt a választ adta: az emelkedés oka az, hogy már a magasabb pontszámú jelentkezőkkel betelt a szakos kapacitás, a tizenhat szak ponthatárai pedig nem központi ponthatárok, hanem minimális felvételi követelmények. A részleteket itt olvashatjátok.

Már lehet jelentkezni az őszi érettségire

Szeptember 5-ig jelentkezhettek az őszi érettségire, az írásbeliket október 10-27., a szóbeliket pedig november 6-22. között tartják. A jelentkezési lapokat a vizsgaszervezésre kijelölt középiskolákban lehet beszerezni, várhatóan augusztus második felétől. Az őszi érettségi vizsgák pontos időpontjait itt nézhetitek meg, a vizsgát szervező intézmények listáját pedig itt találjátok.

A rektor mellé kancellárt kapnak az egyetemek, főiskolák szeptembertől
©

Kiírták a kancellári pályázatokat

Augusztus 12-ig lehet jelentkezni az egyetemek, főiskolák kancellári posztjaira. A kancellár a felsőoktatási intézmény pénzügyi és gazdasági irányításáért felel majd: ő mondja ki az utolsó szót minden olyan döntésben, amely ezeket a területeket érinti. Az államtitkárság közleménye szerint a kancellári rendszer bevezetésének célja, hogy a felsőoktatási intézmények gazdálkodása felelősebb és átláthatóbb legyen. A megbízások 2014. szeptember 1-től 2017. augusztus 31-ig szólnak. A részleteket itt olvashatjátok. 

Az új felsőoktatási államtitkár szerint indokolt a kancellári rendszer bevezetése: ezt Palkovics László azután mondta, hogy nyilvánosságra hozták az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatának eredményeit. Több intézmény működésében szabálytalanságokat tártak fel: erről itt olvashattok.

Politikusok érettségi nélkül

Mindössze két olyan országgyűlési képviselő van a parlamentben, akinek nincs középfokú végzettsége: itt olvashattok róluk. Kinek nincs diplomája? Cikkünket itt találjátok. Mit tanult a legtöbb képviselő? Melyek voltak a legnépszerűbb intézmények? Erről itt olvashattok.

A legjobb ingyenes strandok, közel Budapesthez

Három szabadstrandot ajánlottunk arra az esetre, ha a városban már nem tudjátok elviselni a nyári forróságot. Cikkünket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!