szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hány pontot érhettek el a főtárgyakból az érettségin közép- és emelt szinten? Hány százaléktól van meg a kettes vagy éppen az ötös? Összegyűjtöttük a legfontosabb számokat.

Magyar nyelv és irodalom

Középszinten az érettségi feladatsorért összesen 100 pontot kaphattok: az első feladatlappal 50 pontot érhettek el - a szövegértés 40 pontot, a szövegalkotás 10 pontot ér -, a másodikkal (műértelmezés, összehasonlítás) pedig 40 pontot szerezhettek - tartalmi minőségért 25 pont, szövegszerkezetért 5 pont, nyelvi igényességért 10 pont járhat. A maradék 10 pontot a helyesírásra (8 pont), és az írásképre (2 pontot) kaphatjátok.

Az emelt szintű vizsgán a szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor 40 pontot, a szövegalkotási feladatok (műértelmezés, reflektálás) 50 pontot érnek. Utóbbi a 30 pontos műértelmező és a 20 pontos reflektáló szövegből adódik össze. A helyesírásra és az írásképre itt is 8+2 pont jár, azaz emelt szinten is összesen 100 pontot kaphattok.

Szóbelizőknek: Bár idén alapvetően csak írásbeli érettségiket tartanak, van néhány kivétel, amikor szóbelizni is lehet - ezekről itt írtunk korábban. Ha magyarból kellene szóbeliznetek, középszinten és emelt szinten is maximum 50 ponttal számolhattok: ezen belül az irodalom felelet tartalmi minőségéért 25 pont, a magyar nyelv felelet tartalmi minőségéért 10 pont, a két felelet nyelvi minőségéért együtt 15 pont adható.

Matematika

A középszintű matematikai feladatsorra összesen 100 pontot kaphattok az érettségin: 30 pontot az első, 70 pontot pedig a második részre. Az emelt szintű feladatsornál eltérő a pontozás: 51 pontot kaphattok a feladatsor első részére, 64 pontot a másodikra.

Szóbelizőknek: A szóbelire középszinten 50 pont kaphattok. Az elméleti kérdések összesen 15 pontot, a három feladat összesen 30 pontot, az önálló teljesítményre való képesség, a feladatok logikus előadása, illetve a matematikai kommunikációs képesség pedig 5 pontot ér. Emelt szinten maximum 35 ponttal számolhattok, ami a felelet tartalmi összetételéért, felépítésének szerkezetéért adahtó 10 pontból, a feleletben szereplő, a témához illő definíció helyes kimondásáért adható 2 pontból, a témához illő tétel helyes kimondásáért és bizonyításáért járó 6 pontból, a feladat helyes megoldásáért járó 8 pontból, az alkalmazások ismertetéséért kapható 4 pontból, illetve a matematikai nyelvhasználatért járó 5 pontból adódik össze.

Történelem

A történelemérettségi középszintű írásbeli feladatsorával összesen 100 pontot szerezhettek, egységesen 50-50 pontot az első (rövid választ igénylő) és a második (kifejtős) részért. A pontozás emelt szinten is ugyanígy néz ki.

Szóbelizőknek: A szóbeli mindkét szinten 50 pontot ér. Ez a következőkből adódik össze: a feladat megértése 4 pont, tájékozódás térben és időben 6 pont, kommunikáció, a szaknyelv alkalmazása 10 pont, ismeretszerzés, források használata 12 pont, eseményeket alakító tényezők feltárása, kritikai és problémaközpontú gondolkodás 18 pont.

Angol, német - az idegen nyelvű érettségik

Középszinten idegen nyelvből összesen 117 pontot kaphattok a feladatsorra. Mindegyik feladatlappal összesen 33 pontot érhettek el, kivéve a nyelvhelyességgel, amelyre 18 pontot kaphattok. Emelt szinten minden egyes feladatlapért 30 pont jár, vagyis összesen 120 pontot érhettek el a feladatokkal.

Szóbelizőknek: A középszintű idegeny nyelvi szóbeli 33, az emelt szintű pedig 30 pontos.

Hogyan lesznek ebből osztályzatok?

A következő táblázatokban megnézhetitek, hogy az összesített eredmények milyen érdemjegyeknek felelnek meg az érettségin. A középszintű érettségi százalékait és osztályzatait itt találjátok:

Középszintű érettségi
80-100% jeles (5)
60-79% jó (4)
40-59% közepes (3)
25-39% elégséges (2)
0-24% elégtelen (1)

Emelt szinten teljesen más százalékok tartoznak egy-egy osztályzathoz - kivéve a ketteshez szükséges minimumot. Ezeket itt nézhetitek meg:

Emelet szintű érettségi
60-100% jeles (5)
47-59% jó (4)
33-46% közepes (3)
25-32% elégséges (2)
0-24% elégtelen (1)

A 2021-es érettségivel kapcsolatos folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!