szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ma reggel 8 órakor a biológiaérettségivel folytatódnak a vizsgák - ismét összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat. A mai biológia érettségi nap szakmai támogatását, köszönjük a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának.

A biológiai írásbeli középszinten 120 perces, összesen 100 pontért, emelt szinten 240 perces szintén 100 pontért. A közép- és az emelt szintű vizsgára is vihettek magatokkal szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet.

A vizsgakövetelményekben megfogalmazott kompetenciák közül az írásbeli vizsga az alábbiakra helyezt a hangsúlyt:

 • biológiai tények és elvek felidézésének képessége
 • természettudományos (biológiai) jelenségek, problémák felismerése, azonosítása
 • a jelenségek közti kapcsolatok felismerésének képessége
 • adatok értelmezése, átalakítása (szövegek, ábrák, grafikonok értelmezése)
 • biológiai jelenségek értelmezése, változások előrejelzése, illetve ezek felismerése, azonosítása
 • a biológiai megfigyelések és kísérletek értelmezésének képessége,
 • biológiai kísérletek alapelveinek ismerete és alkalmazása
 • bizonyítékok azonosítása, ezeken alapuló magyarázatok megalkotása, következtetések
 • levonása, döntéshozatal
 • kijelentések, következtetések melletti vagy elleni érvelés, a hibás, félrevezető érvelés felismerése
 • természettudományos (biológiai) vizsgálatok jellemzőinek értelmezése, alkalmazása magyarázatokban

A feladatlap 6-12 feladatból áll. Minden feladat több részfeladatot tartalmaz. Egy feladaton belül szerepelhetnek egyszerű (ismeretet felidéző) és értékelő (problémára irányuló) részfeladatok is. Ez utóbbiak kapcsolódhatnak kísérlet leírásához vagy szöveg, kép értelmezéséhez. A vizsgaleírásból az is kiderül, hogy a részfeladatok közel 50%-a egyszerű zárt végű feladat.

Milyen feladattípusok kerülhetnek a vizsgasorba? Az írásbelin találkozhattok feleletválasztós feladatokkal, egyszerű és összetett választásos feladatokkal, többféle asszociációval, struktúra-funkció, illetve ábraelemzéssel. De lehet illesztés (párosítás, besorolás - két halmaz közti kapcsolat), rövid választ váró (nem meghatározás, hacsak a követelményrendszerben nem szerepel ez egyértelműen) kérdések és lehet ábrakészítés vagy -kiegészítés, illetve egyszerű számítások.

Ha emelt szintű biológiaérettségire jelentkeztetek, már egészen más pontozás és szabályok érvényesek rátok. A feladatlapok kitöltésére, vagyis az írásbeli vizsgára összesen 240 percetek lesz, két típusú feladatsort kell megoldanotok. Egy 8-10 feladatot tartalmazó feladatsort, amelyre 80 pontot kaphattok, és egy irányított esszét is tartalmazó választható problémafeladatot, erre 20 pontot kaphattok maximum.

A mai vizsgáról folyamatosan frissülő tartalmainkat itt olvashatjátok el.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.