szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ma a némettel folytatódik az idei érettségi szezon. Itt megtaláltok minden fontos infót, folyamatosan frissülő tudósításunkból megtudhatjátok, milyen feladatokat oldanak meg az érettségizők, mit gondolnak az írásbeliről a szaktanárok. Maradjatok velünk egész nap!

18:32
Készültök a jövő heti vizsgákra?

15:52
Vélemények a mai vizsgáról:

Nektek is van mondanivalótok a feldatokról? Küldjétek el nekünk az [email protected]

15:04
Túl vagyunk az idei érettségi szezon első hetén

Mit gondoltok az eddig megszervezett vizsgákról? Szavazzatok!

14:38
Mit jelentenek a mai eredményeitek pontokban és érdemjegyekben?

14:09
Szaktanári vélemény a mai vizsgáról

13:43
A mai középszintű érettségi összes feladatsora egy helyen

Ti milyennek éreztétek a vizsgát? Elég volt az idő? Jók voltak a feladatok? Írjátok meg nekünk az [email protected] vagy a Facebook-oldalunkra.

13:31
Hány pontot lehet szerezni emelt szinten? 

Emlet szinten a feladatlapok pontjainak megoszlása egyenlő: az I. feladatlapra (olvasott szöveg értése) 30 pontot, a II. feladatlapra (nyelvhelyesség) 30 pontot, a III. feladatlapra (hallott szöveg érteése) 30 pontot és a IV. feladatlapra (íráskészség) szintén 30 pontot kaphattok. Ez összesen 120 pont.

13:17
Végül itt vannak a mai íráskészség feladatok is

13:12
Bár hanganyagaink (és megoldásaink) nincsenek, megmutatjuk ezt a feladatsort is

13:06
Így nézett ki a második feladatlap

13:02
Itt megnézhetitek a középszintű németérettségi szövegértés feladatsorát

12:46
Hamarosan megmutatjuk a mai vizsga feladatsorait

Már nem kell sokat várni.

12:34
Milyen az értékelés a németérettségin?
 

Az értékelés minden esetben a központi javítási és értékelési útmutató alapján történik, amely tartalmazza az összes elfogadható választ. Ha többféle válasz is elfogadható, az útmutató tartalmazza a szövegből adódó lehetséges válaszokat, illetve azokat a tartalmi elemeket, amelyeket a jó válasznak tartalmaznia kell - áll a vizsgaleírásban.

12:15
Hivatalosan véget ért a középszintű németérettségi

Ti milyennek éreztétek a feladatokat? Írjátok meg nekünk az [email protected] vagy a Facebook-oldalunkra.

12:02
Az íráskészségről is megjöttek az infók

11:53
Közben egy jó hír a ballagóknak

11:42
Nagyjából fél óra és vége a németérettséginek

Az emelt szinten vizsgázók ezekben a percekben fejezik be a hallás utáni szövegértést, ezt követően kapják meg az íráskészség feladatsort.

11:29
Mi vár a diákokra az íráskészség részben?  

Ez a vizsga két feladatból áll. Az első feladat interakciós és tranzakciós szöveg. Ebben a feladatban a verbális, illetve vizuális segédanyagra reagálva, három irányító szempont alapján 80-100 szó terjedelmű közlést kell írnotok.

A második feladatban hosszabb leíró, vagy véleménykifejtő szöveget kell létre hoznotok négy irányító szempont alapján. Az írás terjedelme 100-120 szó lehet. A feladatok, az irányító szempontok és a segédanyagok az adott idegen nyelven vannak meghatározva. A feladatok megoldása során egy-, illetve kétnyelvű nyomtatott szótár használható.

11:11
Hányszor hallják a vizsgázók a szövegeket?  

A vizsgázó minden szöveget kétszer hallgathatnak meg, a második meghallgatásnál megszakításokkal. A szövegeket tehát kétszer hallja mindenki. A hangfelvételen hallható és a feladatlapon olvasható feladat-meghatározások szó szerint megegyeznek.

11:03
Hány feladat lehet a harmadik részben?
 


Ez a feladatsor 2-3 szövegből és 2-3 feladatból áll. Egy feladaton belül egy hosszabb szöveg helyett előfordulhat több rövidebb szöveg is. A feladatokhoz felhasznált szövegek együttes terjedelme 6-9 perc. A feladatsor 20-25 itemből áll.

10:54
Mindeközben...

10:45
Milyen a harmadik rész, azaz a hallott szöveg értése?

A vizsgán az alábbi szövegfajták fordulhatnak elő: közérdekű bejelentések, közlemények (pl. pályaudvaron, repülőtéren, áruházban), rögzített telefonos szövegek (pl. üzenetrögzítő, információs szolgálatok: útinformáció, nyitva tartás, menetrend), utasítások (pl. utcán, repülőtéren, pályaudvaron), médiaközlemények (pl. időjárás-jelentés, reklám, programismertetés, rövid hír). Ezen felül lehetnek beszélgetések, telefonbeszélgetések, műsorrészletek, riportok, interjúk, beszámolók esetleg ismeretterjesztő szövegek is.

10:30
15 perces szünet következik

Az emeltesek még 11-ig dolgoznak a nyelvhelyességi részen.

10:23
Jelenleg a nyelvhelyességi részen dolgoznak a vizsgázók

11:17
Milyen a második rész, azaz a nyelvhelyesség?

A vizsgán az alábbi feladattípusok fordulhatnak elő: hiányos mondatok vagy szövegek kiegészítése feleletválasztással (négy válaszlehetőség közül egy helyes kiválasztása), a szövegből kivett mondatrészlet helyének azonosítása szövegkohéziós eszközök segítségével, hiányos szöveg kiegészítése önállóan vagy előre megadott szókészletből, megadott szavak ragozott alakjainak vagy a belőlük képzett új szavaknak a szövegbe illesztése és lehet szövegtranszformáció megadott szempontok alapján.

10:00
Hivatalosan most kezdték el a nyelvhelyességi részt a diákok

Az emelt szinten érettségizők még az első részen dolgoznak.

09:46
Hány feladat lehet az első részben? 

Az első feladatsor 3-4 szövegből és 3-4 feladatból áll. Egy feladaton belül egy hosszabb szöveg helyett előfordulhat több rövidebb szöveg is (pl. apróhirdetések).  feladatokhoz felhasznált szövegek együttes terjedelme (az egyes nyelvek sajátosságaitól függően) 1000-1200 szó. A feladatsor 25-30 itemből áll.

09:33
Milyen az első rész, azaz az olvasott szöveg értése?

A vizsgán az alábbi feladattípusok fordulhatnak elő: feleletválasztás, igaz/hamis állítás, egymáshoz rendelés, például:

  • cím, kép, összegző mondat szöveg(rész)hez, bekezdéshez rendelése,
  • kérdés és felelet egymáshoz rendelése,
  • szavak, kifejezések, definíciók, szinonimák egymáshoz rendelése a szövegösszefüggés alapján,
  • vélemények, kijelentések, események személyekhez kapcsolása.

De lehet a feladatok között csoportosítás megadott kategóriák szerint, képek, események sorrendbe rakása a szöveg alapján, szöveg részeinek sorrendbe rakása, hiányos szöveg kiegészítése.

09:20
Megjöttek az első infók a németérettségiről

09:00
Hivatalosan elkezdődött a hét utolsó érettségije

08:53
Hány feladatlapot kell megoldani középszinten?  

Az írásbeli négy részből áll: olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg érése és íráskészség. Ezek összesen 120 percig tartanak. Az olvasott szövegre 60, a nyelvhelyességre 30 percetek lesz. Ezt egy 15 perces szünet követi, ami után jön a 30 perces hallott szöveg értése és a 60 perces íráskészség.

08:40
Már csak 20 perc és kezdődik a németérettségi

Ti már izgultok?

08:22
Milyen szintű nyelvtudást mérnek az érettségin?
  

A középszintű vizsga az Európa Tanács skálája B1 szintjének, az emelt szintű a B2 szintjének felel meg. 

08:06
Itt az emelt angol hivatalos megoldása is

08:02
Visszatérve a tegnapi angolérettségire

07:51
Ha épp indulni készültök...

Élénk a forgalom a Budapest felé vezető főbb útvonalakon. Telítettek a sávok és araszol a forgalom az M3-as autópályán, az M0-s csomóponttól befelé, a 11-es főúton Szentendrén és a budakalászi körforgalom előtt, valamint a 10-es főúton a solymári csomóponttól befelé, illetve a 31-es főúton, Mendénél - írja az Útinform.

07:36
Kevesebb, mint fél óra múlva érkezik az emelt szintű angolérettségi hivatalos megoldása

Az Oktatási Hivatal 8 órakor teszi közzé a tegnapi angolérettségi hivatalos megoldását - ezt nálunk is megtalálhatjátok majd.

07:20
Lehet szótárt használni az írásbelin?

Igen, egy-, illetve kétnyelvű szótárt is használhattok - erről magatoknak kell gondoskodnotok. Fontos azonban, hogy ezt mind a közép-, mind az emelt szintű érettségin csak az íráskészséget mérő feladatok megoldásához vehetitek elő, a többi résznél (olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése) nem.

07:07
Hány pontot lehet szerezni az írásbelin?

A középszintű vizsgán összesen 117 pontot szerezhettek. Mindegyik feladatsor 33 pontot ér, kivéve a második, arra maximum 18 pontot kaphattok. Ezzel szemben emelt szinten kereken 120 pontos a vizsga, és minden rész egységesen 30 pont.

06:55
Milyen feladatokat kaptak az érettségizők az előző években?

06:47
Mit jelent pontosan a B1-es szint? 

A középszintű érettségi B1-es sintnek felel meg. Az Európa Tanács általános leírása szerint ezen a szinten a vizsgázók megértik a fontosabb információkat olyan egyszerű, hétköznapi szövegekben, amelyek gyakori élethelyzetekhez kapcsolódnak (pl. iskola, szabadidő, munka). Ezen felül a diákok képesek külföldiekkel kommunikálni mindennapi helyzetekben.

Egyszerű, összefüggő szöveget kell alkotnotok olyan témákban, amelyeket ismertek, vagy az érdeklődési körötökbe tartoznak. Ez azt jelenti, hogy be kell számolni eseményekről, élményeiről, érzelmeiről és törekvéseiről. Rövid magyarázatot kell fűzni eseményekhez, jelenségekhez, indokolni kell különböző álláspontokat és terveket. 

06:33
És egy jó hír - már vizsga utánra

Az idei Sziget ugyan elmarad, de néhány kisebb fesztivált megtartanak. Ezek közé tartozik a debreceni Campus Fesztivál, amelynek főszervezője a Cívishírnek azt mondta, a fesztivál július 21-től 25-ig tart majd. Mivel a nemzetközi turnék nem indultak be, és addig valószínűleg nem is fognak, csak magyar együttesekkel terveznek, május végén már a részletes programot is közzéteszik.

©

06:21
Milyen szintű nyelvtudásra van szükség a németérettségin?

Attól függ:

06:12
Esernyőt vigyetek magatokkal

Az Időkép szerint sokfelé lehet eső, zápor, néhol még döröghet is. A szél is erős lehet, napközben 10-18 fok lesz - vigyetek magatokkal esernyőt és pulcsit.

06:01
Hányan érettségiznek ma?

A vizsgaidőszakban összesen 72 303 végzős középiskolás érettségizik, rajtuk kívül 39 447-en tesznek majd legalább egy tárgyból érettségit. A jelentkezők várhatóan közel 400 000 vizsgát teljesítenek: 121 tárgyból 67 446-ot emelt szinten, 183 tárgyból 332 216-ot pedig középszinten.

Németből középszinten 12 664-en, emelt szinten 3043-an érettségiznek.

05:47
Mennyi idő lesz a vizsgára középszinten?

A középszintű németérettségi 180 perces, négy részből áll. Az első rész az olvasott szöveg értését méri 60 percben, a nyelvhelyességi feladatsorra 30 percet kapnak a diákok. Ezt egy 15 perces szünet követi. A vizsga második részében 30 perc van a hallott szöveg értését mérő részre, 60 pedig az íráskészséget tesztelő feladatok megoldására.

05:23
Mit találtok ma az Eduline-on?

Szinte mindent: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak. Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkatitt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.