szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha nem javul a járványügyi helyzet, elképzelhető, hogy 2021-ben is módosítanak az érettségi szabályokon – bár az oktatási államtitkárság most még „normál menetrendre” készül. De vajon milyen megoldások jöhetnek szóba? Összeszedtük a lehetséges alternatívákat.

"Jelenleg bizakodunk, tavaly is biztonságosan meg tudtuk szervezni a vizsgákat, ősszel a második hullám idején a szóbelik is rendben lementek, tehát normál menetrendre készülünk” - mondta néhány nappal ezelőtt Maruzsa Zoltán, Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára. A végső döntés azonban még nem született meg, a kormány – emelte ki Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára – „figyelemmel kíséri a járványhelyzet alakulását, és szükség esetén további intézkedéseket fog hozni”. De milyen megoldások jöhetnek szóba?

1. Írásbeli és szóbeli - minden marad, ahogy van

Úgy néz ki, idén lesznek szóbeli vizsgák is – igaz, hivatalos bejelentés még nem volt, tavaly az utolsó pillanatban fújták le a szóbeliket. Rétvári Bence államtitkár szerint az előző két vizsgaidőszak bebizonyította, hogy a járvány alatt is meg lehet szervezni az érettségit, ha betartják a szabályokat, például azt, hogy nem lehet tíznél több diák egy teremben. Igaz, tavaly ősszel – bár jóval többen jelentkeztek az érettségire, mint a korábbi években – csak 35 ezer diák vizsgázott, tavasszal azonban ennél jóval többen, átlagosan 100-110 ezren írásbeliznek és szóbeliznek. Kérdés, hogy a szóbeli vizsgák ennyi vizsgázó mellett is hatékonyan, időben és biztonságosan megtarthatóak-e.

„A diákok úgy készüljenek, hogy május első napjaiban írásbeli biztosan lesz, és úgy készülünk, hogy a szóbeliket is a hagyományos módon tartjuk meg” – mondta korábban Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős államtitkára. Az elmúlt hetekben több petíciót indítottak a szóbelik törléséért, múlt héten pedig egy újabb diák kezdett aláírásgyűjtésbe – ez a petíció azonban nem a vizsgák törlését célozza, hanem azt, hogy a vizsgázók és a tanárok nagyobb biztonságban legyenek.

2. Írásbeli szóbeli nélkül - 2020 megismétli önmagát

Tavaly az utolsó pillanatban derült ki: elmaradnak a szóbeli érettségik, csak írásbeli vizsgák lesznek. Csak azokból a tantárgyakból lehetett szóbelizni, amelyekből nem volt lehetőség írásbelit tartani, ez tavaly 3178 diákot érintett.

Többen ezt a megoldást tartják a legbiztonságosabbnak, több petíció is indult a szóbeli vizsgák eltörléséért - az egyiket már több mint 21 ezren írták alá. Hiller István korábbi oktatási miniszer szerinte nemcsak a járványhelyzetet kell figyelembe venni a májusi-júniusi érettségik lebonyolításakor, hanem azt is, hogy a középiskolások az elmúlt három félévben szinte csak online tanultak. Ha a diákok nem a hagyományos módon készültek az érettségire, miért hagyományos módon akarják lebonyolítani a számonkérést? - tette fel a kérdést. Szerinte is csak az írásbeli érettségi vizsgák megtartása lenne a jó megoldás.

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint viszont tavaly csak az írásbeli időpontjáig volt „népszerű” megoldás a szóbelik eltörlése, később sok diáktól kaptak olyan visszajelzést, hogy szóban szeretnének javítani. Hozzátette, a szaktárca „mindenre nyitott”, de az érettségi vizsgák forgatókönyvét az aktuális járványhelyzet fogja meghatározni.

Mi lesz az oltásokkal?

Gulyás Gergely a március 25-i kormányinfón elmondta, hogy azt tervezik, az iskolák megnyitását megelőzően beoltják a tanárokat, az óvodai és a bölcsődei dolgozókat is, ez azonban továbbra is önkéntes alapon működik majd, így azt kérik, hogy mindenki regisztráljon.

Hozzátette: remélik, hogy május végéig mindenki megkapja az első oltást, és bár van lehetőség az érettségi időpontok módosítására, egyelőre nem számolnak vele.

3. Se írásbeli, se szóbeli – a szlovák és az angol példa

Szlovákiában idén sem tartják meg az érettségit, ugyanúgy értékelik majd a diákok teljesítményét, mint tavaly: az érettségi bizonyítvány jegyeit az adott tantárgyból szerzett év végi, valamint az utolsó két félévi jegyek átlaga adja majd. Angliában is hasonló a rendszer már második éve, a szigetországban is a tanárok értékelnek majd a hagyományos GCSE és A-level, azaz az érettségi és év végi vizsgák helyett.

Ez azonban több kérdést is felvet. Mivel az érettségi a felvételihez is szükséges, a vizsgák megtartása a továbbtanulás miatt is fontos. „Az érettségi elhagyásának ötlete a felvételi rendszert is kaotikussá tenné, mert az év végi jegyek jóváhagyásával nem tudunk emelt szintű érettségire vonatkozó jegyet adni” - mondta korábban az Eduline-nak Edényi László, a budapesti Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatója. Ha az emelt szintű fakultációk jegyeit kellene jóváhagyni, szerinte az elvenné a továbbtanulási lehetőséget azoktól a tanulóktól, akik nem jártak ilyen fakultációra, mégis az adott irányban szeretnének diplomát szerezni.

Ha minden marad az eredetiben (mivel mindenki ugyanolyan nehéz helyzetben van), legfeljebb alacsonyabbak lesznek a ponthatárok 2021-ben - vélekedett. "Ugyanazok a felvételizők küzdenek egymással, hasonló helyezben vannak a szegedi vagy soproni diákok, a budapesti diákok és mindenki más is."

[[ Egyedi HTML ]]

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

[[ CustomHTML ]]