szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sem az írásbelit, sem a szóbelit nem tartják meg.

A jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel idén sem tartják meg az érettségiket Szlovákiában. Az értékelés a tavaly alkalmazott rendszer mintáját követi: az érettségi bizonyítvány végső jegyeit az adott tantárgyból szerzett év végi, valamint az utolsó két év félévi jegyeinek átlaga adja majd – számolt be róla az Új szó nevű pozsonyi napilap.

A végzős diákok számára a tanév május 14-én ér véget, a fenti módon megállapított érdemjegyet pedig legkésőbb május 19-én kapják meg. Amennyiben valaki nem fogadja el a jegyátlaga alapján meghatározott értékelést, lehetősége lesz klasszikus szóbelit tenni, amelyet május 31-ig kell teljesítenie.

Mi vár a diákokra itthon?

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nemrég ismét megerősítette, hogy a jelenlegi tervek szerint írásbeli és szóbeli vizsga is lesz az idei érettségin. "Az érettségit a tavalyi tapasztalatok hasznosításával, jelenlegi terveink szerint hagyományos módon szervezzük meg. De természetesen a kormány és az Operatív Törzs folyamatosan figyelemmel kíséri a járványhelyzet alakulását, és ha szükséges, meghozza a megfelelő intézkedéseket" – mondták.

Azonban nem minden diák örül annak, hogy "hagyományos" érettségire kell készülniük a jelenlegi helyzetben, ezért nagyjából másfél hete újabb petíciót indítottak a szóbelik eltörléséért, amelyet mostanáig közel húszezren írtak alá. Egy másik végzős diák szerint azonban "ez a két vizsga kiegészíti egymást, amennyiben csak az egyiket vagy a másikat tartjuk meg, az negatívan hat a felvételi pontszámokra", így azért kezdett aláírásgyűjtésbe, hogy mindkét vizsgarész legyen megtartva – természetesen a megfelelő feltételekkel.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!