szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A petíció a hétvégén indult és már több ezren alá is írták - az idei tanév szóbeli érettségi vizsgáinak eltörlését kérik.

A kedd kora reggeli adatok szerint több mint kilencezren írták alá azt a pár napja indult petíciót, ami az idei szóbeli érettségik eltörlését kéri a kormánytól. A reggel folyamán többször is frissítettük az oldalt, és percenként emelkedett az aláírók száma.

Mi a minisztérium álláspontja?

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nemrég, sokadszorra is közölte, "az érettségit a tavalyi tapasztalatok hasznosításával, jelenlegi terveink szerint hagyományos módon szervezzük meg". Így a minisztérium idén az írásbelik mellett, a szóbeli vizsgákat is megtartaná. "Természetesen a kormány és az operatív törzs folyamatosan figyelemmel kíséri a járványhelyzet alakulását, és ha szükséges, meghozza a megfelelő intézkedéseket" - tették hozzá.

A másik oldal ezzel nem ért egyet. Az aláírók többek között azzal indokolják kérésüket, hogy a tavalyi évhez képest radikálisan megnőtt a napi új fertőzöttek és a napi elhunytak száma is. Ezen felül a 18 éves korosztály az oltási sorrend legvégén van, tehát kevés esélyt látnak arra, hogy sorra kerüljenek júniusig. A részletes indoklásban ezen felül kiemelik azt is, hogy szerintük az online oktatás nem olyan hatékony, mint a hagyományos, ugyanis a jelenlegi helyzetben a diákoknak nem volt lehetőségünk a szóbeli felelések menetét vagy a kísérleteket gyakorolni, végignézni az emelt szintű természettudományi tárgyak szóbeli vizsgájához. 

Hányan érettségiznek idén?

Az elmúlt húsz évben mindig 100-120 ezer körül volt a vizsgázók száma, az elmúlt öt évben 100 ezer volt a legalacsonyabb szám. 2020-ban is ennyire becsülték az érettségiző diákok számát, és valószínűleg idén sem érint kevesebb diákot a vizsgaszezon.

A 2021-es érettségikkel kapcsolatos legfrissebb híreiket itt olvashatjátok el.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!