szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen mentesítést lehet kérni az érettségi vizsgákra és kikre vonatkoznak ezek a szabályok? Mutatjuk.

Kikre vonatkozhatnak a mentesítések?

Az érettségi vizsgán alkalmazható mentesítések a sajátos nevelési igényű, illetve a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulókra vonatkoznak.

Hogyan lehetséges a mentesítés?

A tanulót a „saját” középiskolájának az igazgatója mentesítheti az egyes tantárgyakból, tantárgyrészekből az értékelés és minősítés alól, szakértői bizottság véleménye alapján.

Mit jelent ez pontosan?

A sajátos nevelési igényű tanulót az igazgató mentesítheti:

  • az érdemjegyekkel és osztályzatokkal történő értékelés és minősítés alól, és ehelyett szöveges értékelés és minősítés alkalmazását írja elő
  • egyes tantárgyakból, tantárgyrészekből az értékelés és a minősítés alól
  • az érettségi vizsgán egyes tantárgyak helyett a tanuló - a vizsgaszabályzatban meghatározottak szerint – másik tantárgyat választhat

Hova kell benyújtani kérelmet?

A mentességre vonatkozó kérelmet (emelt- és középszinten egyaránt) a szükséges igazolásokkal együtt az érettségi vizsgára történő jelentkezéskor kell benyújtani a jelentkezést fogadó intézményhez, és az intézmény igazgatója az érvényes szakvélemény alapján dönt arról, hogy milyen mentességeket engedélyez a vizsgázónak – áll az Oktatási Hivatal tájékoztatójában. Fontos, hogy az igazgató nem térhet el a szakértői bizottság javaslatától, mivel erre a jogszabályok nem adnak számára felhatalmazást.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!