szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hosszú hétvége után ma tovább folytatódnak az őszi érettségik. Reggel mindkét szinten szakmai tárgyakból és vizuális kultúrából, délután pedig középszinten filozófiából vizsgáznak a diákok.

Az ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai vizsgatárgyak írásbeli vizsgáin összesen 921 vizsgázó vesz részt: középszinten 283 helyszínen 579-en, emelt szinten 150 helyszínen 342-en vizsgáznak. Azt, hogy közép- és emelt szinten egyes szakmai tárgyakból pontosan hányan érettségiznek, itt nézhetitek meg.

Vizuális kultúrából középszinten 24 helyszínen 36 vizsgázó érettségizik. Az érettségizőknek a középszintű írásbelin egy képmelléklettel illusztrált művészettörténeti, műelemző jellegű, legalább 6 feladatból álló feladatsort kell megoldaniuk legfeljebb 180 perc alatt. Az írásbeli feladatsor 40-50 százaléka feleletalkotó típusú, amelyből legalább egy elemző vagy összehasonlító jellegű esszéfeladat. Az elérhető maximális pontszám 75 pont.

Mindezek után délután 14 órától 4 helyszínen 4 vizsgázó méreti meg a tudását középszinten filozófiából. A filozófia középszintű írásbeli vizsgája 180 perces, az elérhető maximális pontszám 100 pont. Az írásbeli vizsga két részből áll: az egyik egy filozófiatörténeti ismeretekre vonatkozó kérdéssor 30 pontért, a másik pedig egy „szövegértelmezés, reflektálás" feladatsor 70 pontért. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be a feladatok megoldására, ugyanakkor az írásbelin semmilyen segédeszközt nem használhatnak.

Holnap a németérettségivel folytatódik az idei október-novemberi érettségi szezon. A teljes heti menetrendet itt nézhetitek meg. A múlt heti érettségik feladatsorait és megoldásait pedig itt találjátok:

Az őszi érettségik megoldásai egy helyen

Itt meg tudjátok nézni az eddigi vizsgák feladatlapjait és a hivatalos megoldókulcsokat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!