szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megvannak a 2020-as felvételi ponthatárai, megjelentek az idei év érettségi statisztikái, jövőre a szakképzésben tanulók is kaphatnak diákhitelt, online előadásokkal indul a következő félév az Óbudai Egyetemen, hét érmet nyertek a magyar diákok az online tartott diákolimpián. Összeszedtük a hét legfontosabb oktatási híreit.

Megjelentek a 2020-as felvételi ponthatárai

Július 23-án este nyolckor nyilvánosságra hozták a 2020-as felvételi ponthatárait. Az összes ponthatárt itt nézhetitek meg, a különböző tudományterületek pontjait itt találjátok, arról pedig itt olvashattok, hogy hány pont kellett a legnépszerűbb, több ezer jelentkezőt vonzó alapszakokhoz.

Arról is írtunk, hogy az idei egy negatív rekord a felvételizőszám szempontjából. Ősztől 91 460 jelentkezőből összesen 68 112-en kezdhetik el a felsőfokú tanulmányaikat. Ez több mint tízezerrel kevesebb a tavaly felvettek számánál - akkor 78 980 diáknak lett sikeres a felvételije. Mi lehet az oka, hogy évről évre kevesebben tanulnak tovább? A lehetséges válaszokat itt találjátok.

Azonban a felvettek száma még nem végleges, ugyanis hamarosan kezdődik a pótfelvételi, ahol azok jelentkezhetnek majd felsőoktatásba, akiket nem vettek fel, vagy nem adtak be jelentkezést az általános eljárásban. Idén - az elmúlt évektől eltérően - állami ösztöndíjas formában is indítanak majd képzéseket a pótfelvételi során. Erről itt írtunk részletesebben.

Megvannak az idei év érettségi statisztikái

Korábban Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár közleménye alapján megírtuk, az érettségi jegyek átlaga idén 3,61 volt, ami nem tér el a 2013 és 2019 közötti átlageredményektől, amelyek egyébként 3,57 és 3,71 között alakultak. Mostanra azonban megjelentek a részletes statiszikák is az eredményekről, amiről itt olvashattok bővebben.

Jövőre a szakképzésben tanulók is kaphatnak diákhitelt

A héten arról is beszámoltunk, hogy a Gazdasági Kabinet javaslatot fogalmazott meg a kormány részére annak érdekében, hogy a jövő tanév tavaszi félévében a szakképző intézmények tanulói, illetve a felnőttképzési jogviszonyban résztvevők is élhessenek a diákhitel adta lehetőségekkel.

Online előadásokkal indul a következő félév az Óbudai Egyetemen

A Magyar Narancs értesülése szerint a 2020-2021-es tanév első félévében minden szakon és képzési szinten online előadások megtartását írta elő Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora és Ormándi Gabriella kancellár. A részleteket itt találjátok.

Sikeresen teljesítettek az online diákolimpián induló magyar diákok

A nemzetközi tudományos diákolimpiák sorában most először személyes találkozás nélkül, de egységes feltételekkel 28 ország 130 diákja mérhette össze kémiatudását a legnehezebbnek tartott nemzetközi kémiaversenyen. Az 54. nemzetközi Mengyelejev-diákolimpián hét érmet nyertek a magyar diákok. A diákolimpiáról itt olvashattok bővebben.

Gondok vannak a szakképzési rendszer átalakításával?

A szakképzésekben sokakat érintő változások történtek, de egyelőre úgy tűnik, hogy vannak fennakadások.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!