szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jól szerepelt a magyar csapat a koronavírus-járvány miatt online tartott 54. nemzetközi Mengyelejev-diákolimpián, hét érmet nyertek a kémiaversenyen - tájékoztatta a csapat vezetője vasárnap az MTI-t.

A nemzetközi tudományos diákolimpiák sorában most először személyes találkozás nélkül, de egységes feltételekkel 28 ország 130 diákja mérhette össze kémiatudását a legnehezebbnek tartott nemzetközi kémiaversenyen. Az elméleti feladatsorokat mindenki a hazájában, személyes és videofelügyelet mellett írta meg angolul vagy oroszul, a javítást a feladatszerzőkkel szintén videokapcsolaton át vitatták meg a versenyzők - ismertette a csapatvezető, Magyarfalvi Gábor, aki az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Természettudományi Karának adjunktusa

A diákolimpiát áprilisban Budapesten rendezték volna meg, de a világjárvány miatt nem tudták megtartani - ahogyan a többi diákolimpiát sem. Magyarország rendezőként tíz diákot nevezhetett, közülük ezüstérmet (14-39. helyezés) kapott Kapdos Ádám (Fazekas Mihály Gimnázium, Debrecen) és Benkő Dávid (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest). Bronzérmet (40-78. hely) szerzett Ficsór István Dávid (Református Gimnázium, Kecskemét), Kozák András (ELTE Apáczai Gimnázium), Fajszi Bulcsú (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest), Babcsányi István (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest) és Borbás Balázs (Kökönyösi Gimnázium, Komló). Simon Vivien (ELTE Apáczai Gimnázium), Kóta Kata (Radnóti Miklós Gimnázium, Szeged) és Garamvölgyi István (Katona József Gimnázium, Kecskemét) dicséretet kapott.

Jó hír nemcsak könyvmolyoknak: újra nyitva vannak a budapesti könyvtárak

Mivel a nyáron több időtök van olvasni vagy éppen kutatómunkát végezni, jó, ha tudtok róla, hogy számos könyvtár újra kinyitotta kapuit.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!