szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mikor fordul elő, hogy különböző szakokon különböző számokat ad ki a pontszámító kalkulátor? Itt a válasz.

Mivel minden szakon más-más érettségi követelmények vannak, ezért elképzelhető, hogy az egyik képzésen a matek- és a töriérettségi, a másik szakon pedig a magyar- és a töriérettségi eredményeiteket veszik figyelembe. Ennek köszönhetően a jelentkezési helytől függ, hogy hány pontot számol nektek a kalkulátor.

Még látványosabb lehet az eltérés a pontszámaitok között, ha alapszakon kívül felsőoktatási szakképzést is megjelöltetek, ugyanis ezekre a képzésekre más pontszámítási szabályok vonatkoznak, mint az alap- és osztatlan szakokra. A minimumponthatár az alapszakoknál megszokott 280 helyett csupán 240, amibe csak az emelt szintű érettségi többletpontjai számíthatók bele - vagyis más többletpont (például nyelvvizsga, versenyeredmény, szakmai vizsga vagy hátrányos helyzetért járó pont) nélkül kell elérnetek a 240 pontot.

Mi történik, ha több szakon is elértétek a végleges ponthatárt? Erre a kérdésre itt találjátok a választ. A 2020-as felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket pedig itt nézhetitek meg.

„Mi leszek, ha nagy leszek?" - mit tanultok majd a népszerű szakokon

A legnépszerűbb szakok valamelyikére szeretnétek bekerülni? Megnéztük, hogy mit találunk az idei 3 legnépszerűbb szak leírásában, vagyis mit kell tudnotok az alapképzésről az adott szakon.

Idén felvételiztek? Várjátok velünk a ponthatárokat!

Ahogy már megszokhattátok, mi is készülünk az idei ponthatárhúzásra. Este nyolc órakor jövünk a ponthatárokkal - így megtaláljátok nálunk az összes egyetem összes képzésének végleges pontszámát. Ezen felül statisztikákkal és elemzésekkel is készülünk, amiből megtudhattok mindent az idei felvételi eredményeiről, pontszámairól és a hamarosan elinduló pótfelvételiről is.

Ha szeretnétek megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozzatok fel hírleveleinkre és kövessetek minket Facebookon