szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ismét egy fontos felvételivel kapcsolatos olvasói kérdésre válaszolunk. Vannak fogalmak, amiket fontos tisztázni a felvételi eljárás során.

Olvasónk azt kérdezte, hogy az előzetes pontszámok (pl. nemzetközi gazdálkodás 400p) a jogszabályi pontszámmal egyenlők-e, illetve, hogy a 41 szak esetében meghatározott előzetes pontszámot csak a nyelvvizsgáért, emelt érettségiért illetve OKJ-ért járó többletponttal kell elérni vagy hozzáadódik pl. sporteredményért kapható többletpont is?

Minimumponthatár

Az első fontos dolog tisztázni a minimumponthatár fogalmát. Ez a ponthatár 2020-ban, ahogy a korábbi években is, az alap- és osztatlan képzések esetén 280 pont, amit az emelt szintű érettségivel, a nyelvvizsgával, illetve az esetleges OKJ szerinti szakképesítésért járó többletpontokkal együtt kell elérnetek, de más jogcímen adható többletpontot nem számíthattok bele. Vagyis a minimumpontszámba nem számít bele például a sporteredményt.

Előzetes ponthatár

Egy másik fontos fogalom az előzetes ponthatár. 41 népszerű szakon ismét megadták az előzetes ponthatárokat. Ez azt jelenti, hogy ezeken a szakokon csak akkor szerezhettek állami ösztöndíjas helyet, ha eléritek ezt a ponthatárt. Az önköltséges képzésekre ezek a ponthatárok nem vonatkoznak.

Az előző években is előfordult, hogy az előzetes ponthatárokon módosítottak a jelentkezők száma és teljesítménye alapján. Ez akár néhány ponttól kezdve, 30-40 pontos emelkedést is jelenthet. Ugyanakkor jellemző az is, hogy nem változik a végleges ponthatár az előzeteshez képest.

A kérdésre a válasz röviden tehát: a jogszabályi minimum ponthatár nem egyenlő az előzetes ponthatárral. Az előzetes pontszámokba beleszámít például a sporteredmény is. Az előzetes ponthatár változhat, a minimumponthatár viszont nem. Itt pedig arról olvashattok, hogy hol lehet alacsonyabb és magasabb a jogszabályi minimumponthatár idén.

Sorrendmódosítás a felvételiben - aki már döntött, később nem csinálhatja vissza

Ha sorrendmódosítást terveztek, erre figyelnetek kell, mielőtt elkülditek a végleges kérelmeteket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!