szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár idén teljesen másképp alakult az érettségi, mint ahogyan azt megszoktuk, szóbeli vizsgák lesznek, csak kicsit másképpen, mint idáig.

Idén a szokásos szóbeli érettségik elmaradnak, csak azok vizsgázhatnak szóban, akiknek nem sikerült az írásbeli. A szabály szerint, ha eléritek a 12%-ot az írásbelin, de a 25%-ot nem, akkor lehetőségetek van szóbelizni az adott tárgyból. Ha valaki nem éri el a 12%-ot az írásbeli vizsgán, akkor az eredménye elégtelen. Van olyan tárgy, ami kivételt képez, és mindenképpen van belőle szóbeli, erről itt írtunk bővebben.

Mi történik, ha nem mentek el a szóbeli érettségire?

Az Oktatási Hivatal oldalán található tájékoztató szerint, ha egy diák „fel nem róható okból” nem jelenik meg a szóbelin (vagy a vizsgáról engedéllyel távozik), azt az igazgató engedélyével az adott vizsganapon vagy az adott vizsgaidőszak másik napján megismételheti a szóbelit – ha erre nincs mód, egy másik vizsgaidőszakban pótló vizsgát tehetnek.

Ha egy diák a szóbeliről „felróható okból” marad távol vagy a vizsgáról engedély nélkül távozik, egy másik vizsgaidőszakban javítóvizsgát tehet az adott tárgyból.

Mi lehet "fel nem róható ok"?

A jogszabály alapján „minden olyan, a vizsgán való részvételt gátló esemény, körülmény, amelynek bekövetkezése nem vezethető vissza a vizsgázó szándékos vagy gondatlan magatartására.”

Amennyiben tehát ha nem jelentek meg a vizsgán, úgy a vizsgára vonatkozó kérelmetekkel az érettségi jelentkezést fogadó intézmény vezetőjéhez kell fordulnotokn, a benyújtott igazolások alapján az intézmény vezetője dönt.

A vizsgaszabályzat szerint pótló érettségi vizsga esetén az előzőleg sikeresen teljesített vizsgarészeket (pl. írásbeli vizsgarész) - amíg a vizsgakövetelmények az adott vizsgatárgyban nem változnak - nem kell megismételnetek.

Emelt szintű érettségi 45% alatt - mi történik, ha nem éritek el ezt a százalékot

Idén már mindenkinek, aki alap- vagy osztatlan képzésre jelentkezik kötelező legalább egy emelt szintű érettségit tennie. Mi történik, ha a választott szakotokon külön van kötelező az emelt szintű érettségi, de nem éritek el a 45%-ot? Ilyenkor is sikeres az érettségi? Most kiderül.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!