szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Történelemoktatók Szakmai Egyesülete közleményt adott ki a mai töriérettségiről.

A megszokottnál némileg nagyobb volt a szöveges források aránya, melyek közül nem egy elmélyült értelmezést is megkívánt (pl. céhek, Mátyás külpolitikája, az 1868-as nemzetiségi törvény) - írta az egyesület a töriérettségiről, hozzátéve: a képes feladatok közül talán a hidegháborús bélyegekkel dolgozó feladat volt a legemlékezetesebb.

Szerintük a tesztfeladatsor általában véve elég gondolkodtató volt, megdolgoztatta a diákokat és alaposan mérte a kellő kompetenciákat. Hozzáteszik, hogy az esszék ugyanakkor nagyon hálásak voltak.

Az emelt szintű érettségiről úgy vélik, nem volt nehéz. A  gazdasági globalizációról szóló esszét szerintük valószínűleg kevesebb diák választotta amiért nem tartozik a megszokott témák közé. A többi esszétéma klasszikusnak tekinthető, a legbonyolultabbnak tartott komplex esszék is jól ismert témákat kértek számon - írták.

Mindent összevetve kiegyensúlyozottak voltak a feladatok középszinten

Összességében kiegyensúlyozottak voltak a feladatok - mondta el az Eduline-nak Edényi László történelemtanár, a fővárosi Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatója, hozzátéve: az első részben azért akadt jó néhány olyan feladat, aminek részletessége, illetve árnyaltsága okozhatott gondot a vizsgázóknak.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2020-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.