szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Összegyűjtöttünk néhány fontos értékelési szempontot a magyarérettségihez - ezek egyben hasznos tippek és tanácsok annak érdekében, hogy mire kell a legjobban figyelni az egyes feladatoknál.

1. Értő olvasás

Az egyik legnagyobb feladat a magyarérettségin az első részben szereplő szövegértés. Fontos az adott szövegben a megfelelő infók célirányos és kritikus használata, ezért érdemes nagyon figyelmesen, egy-egy nehezebb mondatnak akár többször is nekifutni. Semmiképp ne kapkodjátok el, és olvassátok el figyelmesen a szöveget, valamint a hozzá tartozó feladatokat is.

2. Saját vélemény

Ezen a vizsgán fontos a személyes állásfoglalás kialakítása különböző témákban, akár mások véleményének függvényében. Akár az érveléses feladatnál is fontos, hogy előre átgondoltan fogalmazzátok meg, amit le szeretnétek írni. Építsétek fel jól, akár egy előzetes vázlat készítésével.

3. Műfajok ismerete

A gyakorlati szövegalkotás feladatrésznél több műfajú szöveg előkerülhet, attól függően, hogy aktuálisan abban a feladatsorban mit fognak kérni. Egy biztos, a hozzászólások, pályázatok, levelek, önéletrajzok, kérvények műfaji sajátosságait érdemes átfutni még a vizsga előtt.

+1 Helyesírás

Nemcsak azért, mert pontot ér a vizsgán, de a helyesírásotokat mindig érdemes fejleszteni. Nézzétek meg, mik a leggyakoribb hibák, keressetek rá azokra a szavakra, amelyek problémát okozhatnak és igyekezzetek a lehető legkevesebb hibát ejteni a feladatsorban.

Ilyen lesz a magyarérettségi közép- és emelt szinten: infók és szabályok

Mennyi idő lesz a vizsgára, milyen típusú feladatokat kell megoldani és hogyan pontoznak az érettségin? Itt vannak a legfontosabb részletek az idei magyarérettségiről.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!