szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A koronavírus miatti veszélyhelyzet során a felsőoktatási intézményeket, hallgatókat, valamint az általános felsőoktatási felvételi eljárást is érintik az új intézkedések.

A Felvi oldalán külön találjátok meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre vonatkozó szabályokat. A katonai alapképzési szakok esetében a felvételi követelményként előírt B2 – középfokú – nyelvvizsgától az intézmény eltekint. Ha katonai mesterképzési szakra jelentkeztetek, akkor az idei eljárásban mentesültök a közigazgatási alapvizsga követelmény alól.

A honvéd tisztjelöltek alkalmassági vizsgájából elmarad a fizikai rész, csak az egészségügyi és pszichikai alkalmasság felmérésére kerül sor – olvasható a Felvi oldalán. Ha megfeleltek ezen az alkalmassági vizsgán és teljesítitek a feltételeket, akkor a fizikai alkalmassági vizsga nélkül is felvehetőek lesztek és szolgálati jogviszonyt létesíthetnek veletek.

A fizikai alkalmassági követelményeket a veszélyhelyzet megszűnését követő 6 hónapon belül kell teljesítenetek.

Ha nappali munkarendben meghirdetett rendészeti alapképzési szakra jelentkeztetek, akkor az alkalmassági vizsga helyett egészségi, pszichikai és fizikai előszűrésen kell részt vennetek. Az alkalmassági vizsgához hasonlóan, az előszűrésen is alkalmas/alkalmatlan minősítést szerezhettek. Ha alkalmas minősítést szereztek, akkor felvétel esetén tisztjelölti szolgálati jogviszonyt, illetve hallgatói jogviszonyt létesíthetnek veletek.

Tényleg a járvány tetőzésével egyidőben kezdődik az idei érettségi?

Ha lehet hinni a miniszterelnök által idézett szakértői véleménynek, akkor az eredeti időpontban megtartott érettségik komoly következménnyel járhatnak. Orbán Viktor a tegnapi ajkai kórházban említette meg azt, hogy szakértők május 3-ra várják a koronavírus-járvány csúcspontját. Ez mindössze egy nappal előzi meg május 4-ét, vagyis az érettségi tervezett kezdetét - hívja fel a figyelmet a Portfolio.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!