szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Duális képzésre jelentkeztetek? Ez milyen kötelezettségeket jelent pontosan? Mutatjuk a részleteket.

Ha duális képzésre jelentkeztetek, ezzel vállalnotok kell, hogy a tanulmányaitok mellett, a minősített partnerszevezeteknél a képzési idő alatt gyakorlatot végeztek. Ennek köszönhetően munkatapasztalatot szerezhettek, és a szaktudásotokat már a képzés alatt megerősítitek.

A képzési idő alatt elméleti és gyakorlati oktatásra kell számítanotok, ami képzésenként és partnerszervezetenként eltérő lehet. A tanulmányi kötelezettségeitek és a vizsgakövetelmények megegyeznek majd a hagyományos képzési formában tanuló hallgatókéhoz, de jelentős különbség például, hogy a szünetekben és a vizsgaidőszakban fogjátok tölteni a gyakorlatotokat.

Ehhez megfelelő időbeosztásra és jó szervezőkészségre lesz szükségetek, mivel egyszerre kell majd helyt állnotok a munkahelyeteken és a felsőoktatási intézményben is. Főleg a vizsgaidőszakok lesznek nehezek, de ha előre terveztek és tanultok, akkor ez sem foghat ki rajtatok. Tapasztalatok alapján ezeket az időszakokat a partnerszervezetek is rugalmasan kezelik, ezért nem kell attól tartanotok, hogy a munkátok a tanulmányaitok rovására megy, vagy fordítva.

Szintén elvárás azonban, hogy úgynevezett mintatanterv szerint haladjatok – vagyis a tanterv által meghatározott félévben teljesítsétek az egyes tárgyakat. Ez azért is fontos, mert a partnerszervezetek a hallgatói munkaszerződésben rögzíthetik az elvárt tanulmány átlagot.

Digitális oktatás kezdődik a szakképzésben is

A mai naptól a szakképzések is átállnak a digitális oktatásra, online próbálják meg átadni a tananyagot.

Nem szeretnél lemaradni a legfontosabb információkról? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.