szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen feladatokra és pontozási szabályokra számíthattok a középszintű magyarérettségin? Most összeszedtük a legfontosabb szabályokat.

A középszintű magyarérettségi megoldására 240 perc áll majd rendelkezésetekre. Ezalatt két feladatlapot kell majd megoldanotok. Az írásbelin összesen 100 pontot, a szóbelin pedig maximum 50 pontot lehet elérni.  

Milyen lesz az írásbeli?

Az I. feladatlap egy 60 percre tervezett szövegértési és egy 30 percre tervezett szövegalkotási feladatot tartalmaz. A vizsgadolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti.

Ezután kerül sor a II. feladatlap kiosztására és megoldására. Ebben a részben két szövegalkotási feladat közül választhattok majd – vagy egy mű/műrészlet problémaközpontú, értelmező bemutatása, vagy két mű/műrészlet adott szempontú összehasonlító elemzése lesz a feladatotok. Akármelyiket is választjátok, az elvárt szöveg terjedelmének 400-800 szónak kell lennie.

Milyenek a pontozási szabályok?

Az írásbelin szerezhető 100 pont a következő részpontszámokból adódik össze. Az I. feladatlapra 50 pontot kaphattok – 40-et a szövegértésre, 10-et a szövegalkotásra.

A II. feladatlappal maximum 40 pontot szerezhettek, amiből maximum 25 pont jár a tartalmi minősére, 15 pont pedig a nyelvi minőségre. Ezeken kívül a teljes dolgozat helyesírását és írásképét is értékelik – az előbbire 8 pontot, az utóbbira 2 pontot kaphattok.

Hogyan néz majd ki a szóbeli?

A szóbeli vizsga egy magyar nyelvi és egy irodalmi tételhez megfogalmazott feladat megoldásából és a megoldás kifejtéséből áll. A magyar nyelv és irodalom tételsor 20 magyar nyelvi és 20 irodalmi tételből áll.

Hogyan pontozzák a szóbelit?

Középszinten a szóbeli vizsgateljesítményetekre maximum 50 pontot kaphattok. Ezen belül az irodalom felelet tartalmi minőségéért 25 pont, a magyar nyelv felelet tartalmi minőségéért 10 pont, a két felelet nyelvi minőségéért együtt 15 pont adható.

Milyen legális puskákat használhattok az írásbelin és a szóbelin?

Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor helyesírási szótár használható, ebből vizsgatermenként négy példány lesz. A szótárakról a vizsgabizottságot működtető intézmény gondoskodik.

A szóbeli vizsgán irodalmi szöveggyűjtemény, kötet vagy a feladatok kidolgozásával összefüggő más nyomtatott ismerethordozó a tételnek megfelelő részlete (pl. internetes oldal nyomtatott változata, egynyelvű szótár, művelődéstörténeti térkép, képzőművészeti album) használható. A tételsornak megfelelő segédeszközöket a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosítja.

A 2020-as érettségivel kapcsolatos legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Így készülhettek a magyarérettségire - tanulási tippek otthonra

Hogyan lehetséges otthonról készülnötök az érettségire, megtanulni a tananyagot magyarból? Összeszedtünk nektek néhány tippet.

Nem szeretnél lemaradni a legfontosabb információkról? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.