szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Többször felmerült bennetek a kérdés a természettudományos tárgyakkal kapcsolatban: milyen tantárgyak eredményei közül választhatok? Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a természettudományos tárgyakról.

Mit jelent a természettudományos tárgy a középiskolai eredményeknél? Választhatok másikat?

Az idei felvételiben is egy legalább 2 évig tanult választott természettudományos tantárgynak vagy két, legalább egy évig tanult, választott természettudományos tantárgynak kell szerepelnie a tanulmányi pontok középiskolai eredményeinél. A következő tantárgyakat írhatjátok be a jogszabály szerint: fizika, kémia, biológia, földrajz, természetismeret, természettudomány.

Egyéb tantárgy beszámítását csak abban az esetben kérvényezhetitek, ha természettudományos jellegű tantárgyról van szó, illetve bizonyítani tudjátok, hogy a fent említett tantárgyak egyikét sem tanultátok a középiskolai tanulmányaitok alatt. Tehát, ha a középiskolában tanultátok bármikor ezeket a tantárgyakat, akkor mindenképpen csak ezek közül választhattok - írja a Felvi.

Megvannak a középiskolai felvételi eredményei: nem volt nehezebb az írásbeli, mint tavaly

Az Oktatási Hivatal honlapján nyilvánosságra hozták a központi írásbeli felvételi vizsgadolgozatok előzetes eredményeinek átlagait. Az adatokból kiderül: az írásbeli nem volt nehezebb a tavalyinál, mivel a 9. évfolyamra felvételizők átlagosan ugyanannyi pontot értek el, mint egy évvel korábban.

A tantárgyak hiánya esetén a teendőtök annyi, hogy megkéritek a középiskolátokat, hogy kérvényezze az Oktatási Hivatalnál annak megállapítását, hogy a pedagógiai programjában és helyi tantervében szereplő tantárgyaknak a középiskola által kiállított bizonyítványokban szereplő eredményeitek közül melyek azok, amelyek természettudományos tantárgyakból elért eredményeknek minősülnek.

Fontos tudnivaló, hogy a tanulmányi pontok választott természettudományos tárgyának nincs köze az érettségi vizsga választott tárgyához, vagy ahhoz, hogy a képzésen, ahová jelentkeztek, milyen érettségi vizsgakövetelmények vannak. Ez ugyanis csak a tanulmányi pontok középiskolai eredmények részéhez tartozó szabály.

Középiskolai felvételi: matematikából javultak, magyarból romlottak az eredmények

Az Oktatási Hivatal (OH) nyilvánosságra hozta a középiskolai felvételi országos eredményeit. Idén is a nyolcévfolyamos gimnáziumba jelentkezők érték el a legjobb eredményeket, a nyolcadikosok átlagpontszámai magyarból romlottak, matekból pedig javultak az előző évekhez képest.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!