szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már csak néhány napig lehet leadni a felsőoktatási felvételi jelentkezéseteket, de még mindig nem tudjátok, hogy milyen szakot jelöljetek meg elsőnek? Most összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel könnyebb lehet a választás.

Tartsatok ki az álmaitok mellett

Csak akkor fogtok szívesen bejárni az egyetemre és kitartani a szakmátok mellett, ha azt tanuljátok, amit igazán szeretnétek. Ezért nagyon fontos, hogy tegyetek félre minden befolyásoló tényezőt és ne a családi vagy társadalmi elvárások hatására válasszatok, hanem magatok miatt.

Ne befolyásoljon benneteket a tandíj

Legszívesebben olyan szakot választanátok, ahol nagyon magasak szoktak lenni a ponthatárok és nagyjából semmi esélyetek bekerülni államilag támogatott képzésre? Nincs pénzetek tandíjra? Ha a diákhitelt választjátok, akkor nem kell lemondanotok az álomszakmátokról. Bár sokan tartanak a hitelfelvételtől, a Diákhitel2 kifejezetten az önköltséges képzésen tanuló hallgatók számára jött létre és a kamat az előző évekhez hasonlóan még mindig 0 százalék. A Diákhitel2-ről és az igényléssel kapcsolatos legfontosabb szabályokról itt olvashattok részletesebben.

Mérjétek fel a lehetőségeket

Megfordult a fejetekben, hogy külföldi egyetemen tanulnátok tovább? Még nem késő utánanéznetek a lehetőségeknek, ugyanis a legtöbb külföldi egyetemen nem a magyar rendszer és határidők alapján kell jelentkeznetek.

Hallgassátok meg mások véleményét

Érdemes kikérnetek barátok, családtagok és tanárok véleményét az általatok szimpatikusnak talált szakról. Egy külsős szem lehet, hogy jobban látja, megtudjátok-e állni a helyeteket azon a pályán, amit kinéztetek magatoknak. Mindennek ellenére, fontos, hogy végül a saját megérzéseitek alapján döntsetek. Ha úgy érzitek mégis ez a szak áll legközelebb a szívetekhez, akkor ne féljetek megjelölni.

Ne legyen befolyásoló tényező a távolság

Bár valóban kényelmesebb az otthoni, megszokott közegben tanulni, ne az alapján válasszatok egyetemet, hogy melyik van a legközelebb a lakóhelyetekhez. Fontos, hogy utánajárjatok, a választott szakot melyik egyetemen hogyan oktatják, milyen követelményeknek kell megfelelnetek, mennyire lesz frontális vagy éppen gyakorlatias a képzés, és a számotokra leginkább tetsző lehetőséget válasszátok.

+1 Olvassatok utána, milyen ott a hallgatói élet  

Az egyetemek, főiskolák nem csak a tanulásról szólnak. Rengeteg pluszszolgáltatás közül válogathattok, mint például a sportolási lehetőségek, szakkollégiumok, diákszervezetek, karrierirodák, illetve a pszichológusi segítség. Ezekről általánosságban ebben a cikkben olvashattok. Ha kíváncsiak vagytok, hogy az általatok megjelölt egyetemen, főiskolán milyen a hallgatói élet, érdemes utána olvasnotok az intézmény honlapján vagy felvennetek a kapcsolatot egy ott tanuló diákkal.

Felvételi 2020: milyen dokumentumokat kérhetnek még a felsőoktatási intézmények?

Kreditelismerésről szóló határozat? Orvosi igazolások? Ez csak néhány dokumentum azok közül, amit kérhetnek a felsőoktatási intézmények a felvételihez. Itt a teljes listát megtaláljátok.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.