szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen képzésekre szeretne bekerülni a legtöbb felvételiző és mit tanulnak a top szakokon? Új cikksorozatunkban megnézzük, a legnépszerűbb képzéseken milyen tárgyakat tanulhattok, milyen szakmai tudást szerezhettek, és hogy milyen végzettséget nyújtanak a frissdiplomásoknak. Itt a 2019-es felvételi negyedik legnépszerűbb képzése, az ápolás és betegellátás alapszak.

A 2019-es általános felvételi eljárás legnépszerűbb alapképzései közül bemutattuk már korábban a gazdálkodási és menedzsment szakot, majd a kereskedelem és marketing ismertetésével folytattuk, végül a még dobogós helyet elért mérnökinformatikus szak következett. Most a negyedik legnépszerűbb, ápolás és betegellátás képzésről írunk.

A 2019-es felvételin 5619-en jelentkeztek erre a képzésre, ezzel a toplista negyedik helyét tudhatta magáénak az alapszak. Az ápolás és betegellátás szak képzési ideje nyolc félév, vagyis négy év alatt szerezhettek diplomát ezen a képzésen. Az összesen 240 kötelezően elvégzendő kredit részét képezi az intézményen kívüli gyakorlati képzés is. A szakmai gyakorlat időtartama 14 hét, amelyre szakirányonként eltérő követelmények vonatkozhatnak.

Ugyanis az ápolás és betegellátás szaknak hét választható szakiránya van: ápoló, dietetikus, ergoterápia, gyógytornász, hang-, beszéd- és nyelésterapeuta, mentőtiszt és szülésznő. Ezzel arányosan a megszerezhető végzettség is a szakirányokhoz hasonlóan alakul: alap (BSc-s) diplomával rendelkező ápoló, dietetikus, gyógytornász-fizioterapeuta, mentőtiszt, szülésznő, hang-, beszéd- és nyelésterapeuta vagy ergoterapeuták lehettek ennek a képzésnek az elvégzésével.

Milyen tantárgyak vannak?

A szakképzettséghez vezető tudományágak, szakterületek, amelyekből a szak felépül, a következők a Felvi szerint: többek között alkalmazott egészségtudományok, alapozó egészségtudományok, természettudományok, de bölcsészet- és társadalomtudományi tárgyakat is tanulnak azok, akik erre a képzésre nyernek felvételt.

A szakirányokon többnél is visszaköszönnek a további, alkalmazott egészségtudományokkal kapcsolatos tárgyak, de az elméleti- és klinikai orvostudományok és ápolástudományok is több szakirány tárgyai között előfordulnak.

Szakmai kompetenciák

Az ápolás és betegellátás szakon végzett diplomások - sok más készség mellett - képesek az egészséget károsító tényezőket felismerni, az élettani és kóros működések egymástól való elkülönítésére, valamint kompetencia szintjének megfelelő lépéseket vagy javaslatot tenni a megoldásra - írja a Felvi, hozzátéve: a frissdiplomások jól használják a munkájukhoz szükséges szakmai (orvosi latin) nyelvet is.

Milyen nyelvtudás szükséges?

Az alapfokozat megszerzéséhez egy élő idegen nyelvből államilag elismert középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél megszerzése szükséges.

Arról, hogy milyen fizetésre, elhelyezkedési lehetőségekre számíthattok frissdiplomásként, itt olvashattok.

Mit tanulhattok a legnépszerűbb szakokon? Minden infó a kereskedelem és marketing alapképzésről

Milyen képzésekre szeretne bekerülni a legtöbb felvételiző és mit tanulnak a top szakokon? Új cikksorozatunkban megnézzük, a legnépszerűbb képzéseken milyen tárgyakat tanulhattok, milyen szakmai tudást szerezhettek, és hogy milyen végzettséget nyújtanak a frissdiplomásoknak. Itt a 2019-es év második helyezettje, a kereskedelem és marketing alapszak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!