szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen képzésekre szeretne bekerülni a legtöbb felvételiző és mit tanulnak a top szakokon? Új cikksorozatunkban megnézzük, a legnépszerűbb képzéseken milyen tárgyakat tanulhattok, milyen szakmai tudást szerezhettek, és hogy milyen végzettséget nyújtanak a frissdiplomásoknak. Itt a 2019-es év utolsó dobogósa, a mérnökinformatikus alapszak.

A 2019-es általános felvételi eljárásban a harmadik legnépszerűbb alap- vagy osztatlan képzés - a korábban már bemutatott gazdálkodási és menedzsment után és a kereskedelem és marketing alapszak - után a mérnökinformatikus képzés. Tavaly összesen 6500-an jelentkeztek rá, közülük több mint hatezren államilag támogatott képzési formában.

Ezen a szakon a képzési idő hét félév, amiből hat félév a klasszikus egyetemi képzés, egy félév pedig legalább tizenkettő hét összefüggő szakmai gyakorlat, amelyet az intézményen kívül kell elvégeznetek.

Az alapfokozat megszerzéséhez összesen 210 kreditet kell elvégeznie az ide jelentkezőknek. Ami a szakotokhoz kapcsolódó előadásokból és szemináriumokból, szakdolgozat készítésből (15 kredit) és szabadon választható tantárgyakból (10 kredit) áll.

Ez 210 kreditet miből jön össze? 

Természettudományos alapismeretekből - mint például matematika, analízis, algebra -, számításelméletből és algoritmuselméletből, fizikából, egyéb természettudományos ismeretekből összesen 40-45 kreditetek lesz. Gazdasági és humán ismeretekből - mint közgazdaságtan, vállalat-gazdaságtan, jogi, államigazgatási, menedzsment ismeretek - 15-25 kreditet gyűjthettek. A szakmai törzsanyag és differenciált ismeretekből - mint rendszertechnika, informatikai rendszerek ismeretéből összesen 100-150 kreditet szerezhettek a 6 félév plusz gyakorlat alatt.

Mire képeznek ezen a szakon?

A képzés célja, hogy olyan mérnökinformatikusok legyenek a hallgatókból, akik képesek műszaki informatikai és információs infrastrukturális rendszerek és szolgáltatások adat- és programrendszereinek tervezési, fejlesztési feladatokat elvégezni, valamint azok telepítési és üzemeltetési feladatait megoldani.

Milyen nyelvtudás szükséges hozzá?

Az alapfokozat megszerzéséhez egy idegen nyelvből államilag elismert, középfokú (B2), komplex típusú, a képzési területnek megfelelő szaknyelvi vagy államilag elismert, felsőfokú (C1), komplex típusú általános nyelvvizsga vagy ezekkel egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél szükséges.

Ez nem csak a diploma miatt fontos, hanem a képzés végén az angol nyelvű szakirodalom megismeréséhez, a szakszöveg megértéshez, feldolgozásához is szükségetek lesz a nyelvtudásotokra.

Arról, hogy mire számíthattok frissdiplomás mérnökinformatikusként, bővebben itt olvashattok.

Mit tanulhattok a legnépszerűbb szakokon? Minden infó a kereskedelem és marketing alapképzésről

Milyen képzésekre szeretne bekerülni a legtöbb felvételiző és mit tanulnak a top szakokon? Új cikksorozatunkban megnézzük, a legnépszerűbb képzéseken milyen tárgyakat tanulhattok, milyen szakmai tudást szerezhettek, és hogy milyen végzettséget nyújtanak a frissdiplomásoknak. Itt a 2019-es év második helyezettje, a kereskedelem és marketing alapszak.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.