szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Van néhány fogalom, amelyekkel találkozva értetlenül állhatok majd egyes teendőknél az egyetemen, ezért jó, ha időben megtudjátok ezek jelentését, működését. Útmutató elsőéves egyetemistáknak.

Korábban megírtuk, hogy milyen új kifejezésekkel fogtok találkozni az egyetem első félévében - most ehhez hozzátéve mutatunk még párat, ami szintén furcsa újdonság lehet számotokra a következő időszakban.

1. Minor

A legtöbb egyetem szakjain bizonyos idő eltelte után (fél év vagy egy év) specializálódnia kell a hallgatóknak. Ezt megtehetik átlalában egy szakirány vagy éppen minor, specializáció kiválasztásával. Ezek mindegyike tulajdonképpen egy kisebb szaknak (általában egy éves képzésnek) számít a fő szak mellett, és azt kiegészítve. Szakmailag tehát összetartozó kurzusokról van szó, amelyeknél ugyanúgy vannak kötelező és választható tárgyak is.

2. Szoctám

Mi az a dolog, amit sokan leadnak a félév elején és számos dokumentumot kell összegyűjteni hozzá? Ez a szociális támogatás, gyakoribb nevén szoctám, amely (szociális alapon) anyagi támogatás jelent a hallgatók számára. Ez a fogalom tehát leginkább a hátrányos helyzetű diákokat érinti.

3. Előfeltétel

A fentebb említett minornak, szakiránynak lehetnek előfeltételes tárgyai, amelyenek elvégzésével kerülhettek be ezekre a képzésekre. De lehet előfeltétele egyes tárgyaknak is, ezek azok, amelyek egymásra épülnek, így nem mindegy az időrend sem, amelyben elvégzitek - hiszen csak egymás után engedi őket felvenni a Neptun is.

4. Speckol

A speckolként emlegett speciálkollégium egy tantárgytípus (a kollokvium, szeminárium, gyakorlat típusok mellett). Ez a fogalom a szabadon választható kurzusokat jelöli, amelyek azonos vagy nagyon hasonló kóddal (mégis különböző témájú kurzusként) szoktak szerepelni tantárgyfelvételkor.

5. Opponens

Az opponens kifejezéssel inkább a végzés felé fogtok találkozni, de jó ha tudjátok, ő lesz a bíráló fél a doktori  vagy szakdolgozatotok értékelésénél.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!