szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen lesz az idei szóbeli érettségi angolból? Milyen részekből áll a vizsga, milyen feladatokat kaphattok és hogyan értékelik a feleleteiteket? Itt vannak a válaszok.

Angolérettségi: az összes feladatlap és megoldás egy helyen

A középszintű angolérettségi hivatalos megoldását itt, az emelt szintű írásbeli megoldását pedig itt nézhetitek meg.

A szóbeli vizsgán tételt kell húzni. A kihúzott tétel az összes feladatot tartalmazza. Egy tétel feladatainak különböző témakörökhöz kell tartozniuk. A feladatok kidolgozásához felkészülési idő nincs, de a feladatok végiggondolásához rövid (körülbelül fél perc) gondolkodási idő áll majd rendelkezésére a 2. és a 3. feladat megkezdése előtt.

A vizsga célja annak mérése, hogy képesek vagytok-e az adott szinten gondolataitokat idegen nyelven szóban kifejezni és a kommunikációs szándékoknak megfelelő beszélgetést folytatni.

"A vizsgázónak képesnek kell lennie mind az önálló témakifejtésre, mind a beszélgetésben való interaktív részvételre" - írja a hivatalos szabályzat.

A vizsgán az alábbi feladattípusok fordulnak elő:

  • társalgás,
  • szerepjáték,
  • önálló témakifejtés verbális vagy vizuális segédanyagok alapján.

Milyen lesz a társalgás?

A társalgási feladatban néhány olyan kérdésre kell válaszolni, amelyek hozzátok, közvetlen környezetetekhez és hétköznapi tevékenységeitekhez kapcsolódnak. A társalgás egy témát érint.

Mire kell készülni a szerepjátékban?

A szerepjáték során a mindennapi élet helyzeteihez hasonlító szituációban kell részt vennetek, amelyben partneretek a vizsgáztató. A feladatotok az, hogy az előre meghatározott helyzetben, a meghatározott cél elérése érdekében különböző kommunikációs szándékok felhasználásával beszélgetést (tranzakciót vagy interakciót) folytassatok, azaz szükség esetén megfelelő kérdéseket tegyetek fel, illetve az elhangzottakra megfelelően reagáljatok. A szerep minden esetben reális, alkalmazkodik a személyetekhez, életkorotokhoz.

A szerepjáték feladat-meghatározása egyértelműen megadja a szituációt és a ti szerepetek leírását. A szóbeli vizsgán az aktív szerepet ti játsszátok.

Mi lesz az önálló témakifejtésben?

Az önálló témakifejtés feladatban egy adott, hétköznapi témához kapcsolódóan kell gondolataitokat, véleményeiteket összefüggően kifejteni verbális vagy vizuális segédanyagok alapján. Ebben a feladatban vagy két kép (fénykép, rajz) és megadott irányítószempontok alapján kell beszélnetek egy adott témáról, vagy csak irányító szempontok alapján.

Mi alapján értékelik a szóbelit?

Az értékelés központilag kidolgozott analitikus skála alapján történik, amely
tartalmazza az értékelési szempontok részletes leírását is. Illetve fontos, hogy a feladatok értékeléseegymástól független.

2019-es angolérettségi: feladatok és megoldások elsőként itt!

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2019-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.