szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fellélegezhetek azok, akik nem az ötösre hajtottak a mai matekérettségin? Így számolhattok a pontokkal és a százalékokkal.

Aki kettesért küzd, annak nagy kő eshet le a szívéről, mert a 25% nagyon könnyen összejön, viszont akinek ötös a cél, azt rendesen megizzasztotta" - írta egy diák.

Középszinten összesen 100 pontot szerezhettek, amiből összesen 25 pont kell a ketteshez. Ez azt jelenti, hogy ha az első feladatsort jól megoldottátok, akkor a második feladatrészből már nem kell olyan sok pontot szereznetek, és a kettes biztosan megvan. Az első feladatsorból összesen 30 pontot, a másodikból 70 pontot szerezhettek.

A középszintű matekérettségi hivatalos megoldását itt találjátok.

Az emelt szintű matekérettségi javítókulcsát pedig innen tölthetitek le.

Mennyit értek az egyes feladatok?

Az első rész első három feladatáért 2 pontot, a negyedikért 3, az ötödik, hatodik, hetedik és nyolcadikért szintén 2 pontot kaphatnak az érettségizők. A kilencedik és tizedik feladat 3 pontot, a tizenegyedik 4, az utolsó pedig szintén 3 pontot ért a mai matekérettségin.

Most azt nézhetitek meg, hogyan jön össze ez a 70 pont az egyes részfeladatokból

A 13-as, egyenletes feladat 10 pontos, részfeladatokra osztva: a) feladatért 4 pont, b) feladatért 6 pont járhat. A függvényes (14-es) feladat 14 pontot ér, a) b) c) d) részekért 2-2 pont, valamint 3 és 7 pont az arány.

A geometria témájú feladattal (15-ös) 12 pontot szerezni. Részfeladatonként 5 és 7 pontot érhetnek el az érettségizők.

A három választható feladat mindegyike 17 pontos: az elektromos autóval kapcsolatos (5, 3, 5, 4 pont részfeladatonként), a vízkészlet témájú (6, 6, 5 részfeladatonként), valamint a múzeumos feladat (2, 4, 6, 5).

Mikor kell szóbelizni?

Abban az esetben kell szóbeli vizsgát tennetek, ha az írásbelin legalább 12 százalékot szereztek, de nem értétek el a 25 százalékot.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2019-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.