szerző:
Eduline

Hétfőn indul a keresztféléves felsőoktatási eljárás, amelynek keretében mindenkinek egy hónap áll rendelkezésére annak eldöntésére, hogy jelentkezik-e a februárban kezdődő képzésekre.

Már az idei keresztféléves felvételin az új szabályok alapján kell kiszámítani az összpontszámot - a legfontosabb változásokról itt olvashatsz.

A keresztféléves képzésekre azok jelentkezhetnek, akiknek már van érettségi bizonyítványuk, és 2012 februárjában kívánják megkezdeni felsőoktatási tanulmányaikat. Azok előtt is nyitva áll a lehetőség, akik mesterképzésre készülnek, és már megszerezték a szükséges felsőfokú végzettséget, vagy 2012 januárjában fejezik be tanulmányaikat az alapképzési szakon, és közvetlenül folytatni kívánják a tanulmányaikat - olvasható az Educatio kft. pénteki közleményében.
   
A meghirdetett jelentkezési lehetőségek túlnyomó része mesterképzés, ezeket az érintett felsőoktatási intézmények államilag támogatott és/vagy költségtérítéses formában is meghirdethették. A mesterképzésekre jelentkezők számára előírt felvételi követelményeket a felsőoktatási intézmények saját szabályzatukban határozták meg, erről részletes információ a Felsőoktatási felvételi tájékoztató intézményi részeiben található.
   
Nem változnak a jelentkezési szabályok

A 2012. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban jelentkezők is korlátlan számú meghirdetést jelölhetnek meg, ezeket jelentkezéskor rangsorolniuk kell. A felvételi kérelmet ajánlott elektronikusan, a www.felvi.hu honlapon elérhető e-felvételi szolgáltatáson keresztül benyújtani. Az elektronikus jelentkezés előnye, hogy nem engedi a hibás űrlapkitöltést, és a hiánypótlás is elkerülhető - hívták fel a figyelmet.

A jelentkezési szabályok idén nem változnak

Az elektronikus jelentkezést a www.felvi.hu honlapon való regisztráció után lehet igénybe venni, a felületen pedig különböző súgók, útmutatók, üzenetek, keresők támogatják a jelentkezőt az űrlapok kitöltésében. A pontszámításhoz szükséges, illetve a felsőoktatási intézmények által kért különböző dokumentummásolatok (pl. középiskolai bizonyítvány másolata, érettségi bizonyítvány másolata, felsőfokú végzettség esetén oklevél és leckekönyv másolata, többletpontra jogosító igazolások stb.) is feltölthetők az e-felvételin keresztül.
   
Emellett továbbra is lehetőség van hagyományos úton, papíralapú felsőoktatási felvételi jelentkezési lapon elküldeni a felvételi kérelmet. A nyomtatvány ingyenesen beszerezhető az Oktatási Hivatal és az Educatio Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán, valamint a képzést hirdető felsőoktatási intézményeknél.
   
A felvételi eljárási díja változatlanul 9000 forint, amely három jelentkezés díját foglalja magában, és a jelentkezéssel egyidejűleg kell befizetni. Ennél több jelentkezés esetén jelentkezésenként 2000 forint kiegészítő díjat kell fizetni. A felsőoktatási intézmények saját szabályzatuk alapján kérhetnek az egészségügyi és pályaalkalmassági, valamint a gyakorlati vizsgákért, illetve a mesterképzésekre jelentkezőktől intézményi eljárási díjat (maximum 4000 forintot) is.
   
A felvételi eljárás szabályait és a meghirdetett képzéseket tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztató - 2012. februárban induló képzések című könyv október 17-től kapható a könyvesboltokban, és az ehhez kapcsolódó e-felvételi szolgáltatás a www.felvi.hu honlapon szintén hétfőtől lesz elérhető. A jelentkezési határidő 2011. november 15., a keresztféléves felsőoktatási felvételi ponthatárokat várhatóan 2012. január 24-én hirdetik ki.

MTI