szerző:
Eduline

Mégis elmehet a pótérettségire az a Hunyad megyei középiskolás, akit júniusban azért zártak ki a vizsgáról, mert mobiltelefont találtak nála. Bár a készüléket nem használta, a szigorú szabályok miatt – elvileg – sem a 2011-es őszi, sem a 2012-es tavaszi érettségire nem jelentkezhet.

A diák a döntést a bíróságon támadta meg, keresetének első fokon helyt adtak, bár a jogerős döntésre szeptemberig várni kell – írja az Új Magyar Szó. Ha a következő tárgyaláson ezzel ellentétes ítélet születik, akkor az őszi érettségi vizsga eredményeit megsemmisítik, függetlenül attól, hogy milyen jegyeket kap a végzős középiskolás.

Daniel Funeriu oktatási miniszter még tavasszal kérte arra a tanfelügyelőségeket, hogy az érettségit szervező középiskolákban – ahol lehetőség van rá – szereltessenek fel térfigyelő kamerákat, így a tanárok jobban szemmel tarthatják a vizsgázókat.

Itthon nem volt gond az érettségin - Romániában annál több
©

A puskázáson kapott érettségizőket azonnal kizárják az írásbeli és szóbeli vizsgákról, sőt a következő két érettségi időszakra sem jelentkezhetnek, így lemaradnak az egyetemi, főiskolai felvételiről is. Az oktatási minisztérium idén is ingyenesen hívható zöld számot hozott létre, amelyen a középiskolások jelezhetik, ha bármilyen szabálytalanságot észlelnek az érettségin. Ahogy arról korábban többször beszámoltunk, az idei romániai érettségin rendkívül magas volt a bukási arány - összefoglalónkat itt olvashatod el.

Nem véletlenül szigorít a romániai oktatási minisztérium: az elmúlt években egymást érték az érettségi botrányok. 2010 decemberében két-két év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek két kolozsvári iskolaigazgatót, akik különböző összegekért cserébe jobb jegyet adtak a diákoknak az érettségin. Az ügyészek szerint a két pedagógus a „megrendelők” feladatlapját egy másik, előre kitöltött tesztre cserélték. Egyikőjük állítólag több mint tízezer eurót, vagyis 2 600 000 forintnak megfelelő összeget szedett be az érettségizőktől.

eduline