szerző:
Eduline

Három Kolozs megyei középiskola kerülhet bajba a 2011-es érettségi eredményei miatt. A tanfelügyelőség felülvizsgálja azoknak az intézményeknek az akkreditációját, ahol minden diák megbukott.

A kolozsvári Spiru Haret és Virgil Madgearu iskolában, valamint a kozárvári líceumban biztosan vizsgálatot indítanak, ugyanis egyetlen végzős sem tudott átmenni az érettségin. A tanfelügyelőség a romániai középiskolai oktatás minőségéért felelős ügynökséggel együtt visszavonhatja a középiskolák engedélyét - írja az Erdély Ma hírportál.

Kolozs megyében összesen 2355-en fellebbeztek az eredmény ellen, az érintett végzősök nyolcvanöt százalékának a ketteshez szükséges pontszámot sem sikerült összeszednie, a legtöbben a román nyelv és irodalom tantárgy vizsgaeredménye miatt tettek panaszt.
Itthon sikerült botrány nélkül megúszni az érettségit

A lesújtó eredmény egyik oka, hogy a román oktatási minisztérium az idén drákói szigort alkalmazva szervezte meg az érettségit. Zéró toleranciát hirdettek a csalók, a puskázók számára, és számos iskolában kamerákat helyeztek el a vizsgatermekben. Az idén több mint hatszáz, csaláson ért diákot küldtek el a vizsgákról, kétszer többet, mint tavaly. Rekordot döntöttek Romániában a puskázó diákok - összefoglalónkat itt olvashatod el.

Egyes tanárok szerint a tételek túl nehezek voltak, más oktatók azonban nem osztják ezt a véleményt, szerintük nem lett volna szabad ilyen magas arányban elbukniuk a diákoknak, hiszen a tételek részei voltak a középiskolás tananyagnak.

A román közoktatás folyamatosan csökkenő színvonala régóta közbeszéd tárgya Romániában, ahol az elmúlt húsz évben szinte valamennyi miniszter végrehajtotta a saját reformját. Legutóbb tavaly fogadta el a parlament az új oktatási törvényt, amely januárban lépett életbe.

Daniel Funeriu oktatási miniszter hétfőn úgy értékelte az eredményeket, hogy azok hűen tükrözik a román közoktatás és a társadalom mai állapotát. A szociáldemokraták, a liberálisok és a konzervatívok alkotta ellenzéki Szociálliberális Unió vezetői a miniszter lemondását követelték, aki szerintük felelős az érettségi "katasztrofális" eredményeiért. A román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) elutasította a vádat.

eduline