szerző:
Eduline

Idén is sokan hagyták az utolsó percekre a felsőoktatási jelentkezési lapok kitöltését. A késő estig nyitva tartó fővárosi postákon hosszú sorokra kell számítani, a Felvi.hu azonban egyelőre bírja a terhelést, az elektronikus jelentkezést választó diákok gond nélkül elküldhetik adatlapjukat.

„Érdemes ajánlott küldeményként feladni a jelentkezési lapot, és a boríték lezárása előtt még utoljára ellenőrizni, hogy minden kötelező mező ki van-e töltve, jó sorrendben adták-e meg a jelentkezési helyeket, aláírták-e a lapot, és ráragasztották-e a felvételi eljárás díjának befizetését igazoló csekk eredeti feladóvevényét” – ezt tanácsolja Nagy Gabriella, az Educatio Nonprofit Kft. kommunikációs munkatársa azoknak a felvételizőknek, akik még nem adták postára jelentkezési lapjukat.

Néhány óra múlva lejár a jelentkezési határidő

A Felvi.hu egyelőre nem akadozik, pedig a jelentkezők közül sokan az utolsó pillanatokban töltik ki az elektronikus adatlapot, és küldik el az Oktatási Hivatalnak. Vagyis nagy valószínűséggel idén nem lesz szükség határidő-hosszabbításra (2010-ben a leadási határidő előtt néhány órával akadozott a Felvi.hu, ezért a jeletkezők még február 16-án is elküldhették e-adatlapjukat). „A portált nemrég egy új győri szerverparkba költöztettük, emellett növeltük a Felvi teherbíró képességét” – mondja Nagy Gabriella. Tavaly több mint 68 ezren választották az elektronikus jelentkezést, az Educatio idén is legalább ennyi e-felvételizőre számít.

Mit tehetsz, ha...

... rosszul töltötted ki a jelentkezési lapot

Ha elrontottad a jelentkezési lap kitöltését, még ma is beszerezhetsz egy újabb példányt: a könyvesboltokban a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóval együtt vásárolhatod meg, de az Educatio Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán (Budapest, Váci út 35. 1.emelet), a képzéseket meghirdető felsőoktatási intézményekben és a megyei kormányhivatalokban is kérhetsz jelentkezési lapot. Tavalyi adatlapot tilos használni, a nyomtatvány jobb felső sarkában a 2011/A küdnak kell szerepelnie, különben a jelentkezés nem érvényes.

A felvételi eljárás díja idén is kilencezer forint, ezért az összegért három szakot jelölhetsz meg, ezen felül jelentkezéseként az alapdíj mellett két-kétezer forintot kell fizetni. A hátrányos helyzetű, illetve halmozottan hátrányos helyzetű jelentkezők, akik csatolják az ezt igazoló dokumentumot, kedvezményt kapnak az eljárási díjból: a hátrányos helyzetű diákoknak csak a 4500 forintot kell fizetniük, a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók pedig ingyenes a jelentkezés.

... már bezárt a posta

A Nyugati pályaudvar melletti, 62-es számú (Budapest, Teréz körút 51.), valamint a Mammut posta (Budapest, Lövőház u. 1-5.) is este tízig lesz nyitva, a vidéki posták azonban nem készülnek hosszabb nyitva tartással a felsőoktatási jelentkezés határidejére, még a nagyobb városokban sem. A Magyar Posta közleménye szerint - ha szükség van rá - munkatársaik "megerősített szolgálatot" látnak majd el, ettől függetlenül valószínűleg idén is hosszas sorbanállásra kell készülni. Figyelem: itt az összes magyarországi posta nyitva tartását megtalálod.

... nem tudod, hogyan kell kitölteni az adatlapot

Az Educatio Ügyfélszolgálatán (Budapest XIII. Váci út 35. I. emelet) este nyolc óráig kérhetsz segítséget, telefonon (189-es telefonszám, 1-es nyelvválasztó / 6. menüpont, felsőoktatási felvételi tájékoztatás) pedig egészen este tízig hívhatod az ügyfélszolgálat munkatársait, ha elakadtál az e-felvételi vagy a hagyományos jelentkezési lap kitöltésében. Itt minden fontos információt megtalálsz a jelentkezési lap kitöltéséről és a leggyakrabban előforduló hibákról.

eduline