szerző:
Eduline

Megjelentek a jövő évi felsőoktatási felvételi tájékoztatók, a diákok 8280 képzés közül választhatnak, és 2011. február 15-ig dönthetnek arról, mely egyetemre, főiskolára nyújtanak be kérelmet.

A felsőoktatási intézmények 3.256 alapképzést, 85 egységes és osztatlan képzést, 1.455 felsőfokú szakképzést, és 3.484 mesterképzést hirdettek meg. Dux László felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a jelentkezési szabályokban nincs jelentős változás. 

Az államilag finanszírozott hallgatók számának változásáról itt olvashatsz. Változik a pontszámítás is: kevesebb pont jár többek között a nyelvvizsgáért és az OKTV-helyezésekért. A decemberi egyetemi és főiskolai nyílt napokat itt találod.

Az eljárás díja legfeljebb 3 jelentkezésnél 9 ezer forint, ezen felül jelentkezésenként 2 ezer forint. A hátrányos helyzetű jelentkező 4500 forint, a halmozottan hátrányos helyzetű jelentkező 9000 forint kedvezményt kap a felvételi eljárás alapdíjából.
   
A helyettes államtitkár elmondta, hogy a felsőoktatási intézmények 53.450 hallgatót vehetnek fel jövőre államilag támogatott képzésekre, ebből alapképzésre 40.610, egységes, osztatlan képzésre 2.840, felsőfokú szakképzésre 10 ezer diák nyerhet felvételt. Államilag támogatott mesterképzésekre 19.600-an, doktori képzésekre 1.300-an kerülhetnek be. A keretszám csökkent a tavalyi 56 ezerhez képest - mutatott rá, kiemelve: az érintett korosztályok létszáma folyamatosan csökken, a mostani keretszámok "bizonyos korrekciós lépések kezdetét jelzik." Mindez azonban nem jelenti azt, hogy jövőre kevesebben tanulnának majd a felsőoktatási intézményekben - jegyezte meg.

Hozzátette: a műszaki és informatikai képzések arányát növelték, míg azoknál a szakoknál, ahol túlképzés van, így a jogi, egyes gazdasági területeken, a nem pedagógus bölcsészképzéseknél csökkentek a keretek.   

2011-ben is lesz Educatio oktatási szakkiállítás
©

Dux László kitért arra is, hogy védenék a természettudományos, műszaki, informatikai mesterképzések keretszámait, felosztásukról egy külön bizottság dönt. A testület és az államtitkárság a héten egyeztetett, és megállapodtak egy olyan menetrendben, miszerint az intézmények előzetesen kapnak keretszámokat, amiből védettek a fenti területek. Ha ezeket nem tudnák betölteni, más, nem védett szakterületekkel nem tölthetik be - mondta, hozzátéve: akkor ezek a helyek visszakerülnek egy központi keretbe, s átcsoportosítják azokat. 
   
A diákok idén is több kötetből tájékozódhatnak a felsőoktatási képzésekről: külön kötetben foglalták össze a 2011 szeptemberében induló képzéseket, és a mesterképzéseket. A Felvételi tájoló 2011 kiadvány bemutatja a különböző alapszakokat, statisztikákat és rangsorokat, munkaerő-piaci kilátásokat tartalmaz, s újdonsága az elitegyetemi rangsorok. A szakirányú továbbképzéseket azoknak ajánlják, akik már rendelkeznek valamilyen végzettséggel. A kiadványok hivatalos kiegészítése januárban jelenik meg.
   
A felsőoktatási felvételi ponthatárokat 2011. július 21-én állapítják meg. Kerékgyártó Sándor, az Educatio ügyvezetője elmondta, hogy jövőre is megrendezik az Educatio oktatási szakkiállítás, január 21-22-én a Papp László Budapest Sportarénában. A kiállításra az előző évek tapasztalatai alapján mintegy 40 ezer látogatót várnak.

MTI