szerző:
Eduline

Nyakkendő nélkül nincs érettségi - szakította meg a szóbeli érettségi vizsgát egy innsbrucki gimnáziumban a vizsgabiztos, mivel az egyik diák nyakkendő nélkül jelent meg.

A fiú szülei feljelentést tettek az ügyben, kifogásolva a vizsgabiztos eljárását. Állításuk szerint gyermekük fekete inget, fekete zakót és szürke nadrágot viselt, de ez nem volt elég, arra kötelezték, hogy húsz percen belül nyakkendővel jelenjen meg, különben nem folytathatja a vizsgát. Az apa az egész ügyet a hatalom felesleges fitogtatásaként értékelte. "Egy amúgy is stresszes érettségizőnek inkább a következő vizsgarészre kellene lelkileg felkészülnie, nem pedig ilyen mellékes dologgal foglalkoznia" – mondta el a történtek kapcsán.

A Tiroler Tageszeitung című lapnak nyilatkozva a vizsgabizottság elnöke elismerte, hogy valóban nagy hangsúlyt fektet a nyakkendőviseletre. Elmondása szerint az első vizsgarész után szólította fel a diákot, hogy kérjen kölcsön egy nyakkendőt az édesapjától, aki szintén az iskolában oktat. Arról nem volt tudomása, hogy a fiú egyenesen hazaindul - állította.

Rheinhold Raffler, az iskolatanács vezetője közölte, egyelőre még nem tisztázott, hogy figyelmeztetésben részesítik-e bizottság elnökét. Mint felidézte, a vizsgát nem szakították meg, a diákot pedig csak megkérték, hogy szerezzen magának egy nyakkendőt - ha ismét anélkül jelent volna meg, akkor is folytathatta volna az érettségit.

 
mti