szerző:
Eduline

Ösztöndíjlehetőségek az Amerikai Egyesült Államokba oktatóknak, kutatóknak és posztgraduális hallgatóknak a 2015-2016-os tanévre.

A Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság örömmel hirdeti meg a 2015/2016-os tanévre szóló ösztöndíjait. 

Fulbright ösztöndíjra azok pályázhatnak, akik felsőfokú végzettséggel valamint magas szintű angol nyelvtudással rendelkeznek és az Egyesült Államokban szeretnének továbbtanulni, oktatni vagy kutatni.

Pályázni bármely tudományterületen és művészeti ágban lehet.

Posztgraduális hallgatói, oktatói és kutatói, illetve Hubert H. Humphrey kategóriában lehet pályázatot beadni. Az érvényes pályázathoz az  online jelentkezést kell kitölteni, majd annak egy teljes kinyomtatott példányát a Fulbright Bizottság címére eljuttatni a pályázat beadási határidőig.

 A pályázati határidő posztgraduális hallgatóknak és Humphrey pályázóknak 2014. május 19.

A pályázati határidő oktatóknak és kutatóknak 2014. október 13.

Kiemelt figyelmet kapnak az Egyesült Államokra vonatkozó ismeretek és a magyarországi gazdasági, társadalmi fejlesztési törekvésekkel összhangban lévő területek.

A Fulbright Program szellemiségének megfelelően megkülönböztetett figyelmet élveznek azok a pályázók,

  • akik az Egyesült Államokban megszerzett tudásukat és tapasztalataikat a leghatékonyabban tudják a magyar társadalom szolgálatába állítani;
  • azok, akik eddig még nem folytathattak hosszabb külföldi tanulmányokat;
  • valamint akik tevékenységükkel fáradhatatlanul ápolják és szolgálják a két ország közötti oktatási és kulturális kapcsolatok erősítését.

A Bizottság rövid tájékoztató előadásokat tart országszerte a Fulbright Programról és a pályázati feltételekről.

Általános pályázati feltételek-ről itt olvashattok. Bővebb információ a Fulbright ösztöndíjakról: http://www.fulbright.hu/.

A program a néhai J. William Fulbright amerikai szenátorról kapta nevét, aki 1946-ban terjesztette a Kongresszus elé az Amerikai Egyesült Államok és más országok közötti oktatási csereprogram tervezetét, melyben ma már több mint 150 ország állampolgára vesz részt. A világszerte elismert Fulbright ösztöndíj program kétoldalú államközi egyezmények alapján, autonóm módon működik; pályázati rendszere nyitott, és valamennyi pályázó számára esélyegyenlőséget biztosít. Magyarország a koronázási ékszerek hazakerülése után, 1978-ban kapcsolódott a programhoz. Azóta több mint kilencszáz magyar állampolgár nyert el Fulbright ösztöndíjat.