Érettségi-felvételi Eduline

Történelemérettségi: a rendszerváltás és a jobbágyság volt a legnépszerűbb

Elolvasom

Könnyűnek tartják az idei középszintű történelemérettségi első, gyors kérdésekből álló részét az eduline által megkérdezett diákok. Többségük az emberi és állampolgári jogokról, valamint az Egyesült Államok történelméről szóló feladatnál veszített pontokat, a második rész témái közül a legtöbben a rendszerváltást és a jobbágyfelszabadítást választották.

Érettségi-felvételi Eduline

Töriérettségi feladatok megoldásokkal - II.rész

Elolvasom

Az alkotmányról és a rendszerváltásról, a Kádár-korszakról és a jobbágyfelszabadításról is írhattak esszét a középszinten érettségizők történelemből. Összesen három - két egyetemes történelmi, valamint két magyar történelmi - témát kellett kidolgozni. A magyar történelmi feladatnál fontos szabály volt, hogy egy rövid és egy hosszú esszét is írni kellett, különböző korszakokról. Itt olvashatjátok a feladatokat és az azok megoldását segítő, szaktanár által összeállított vázlatokat.

Érettségi-felvételi Eduline

Történelemérettségi első rész: muhi csata, második világháború és ellenreformáció

Elolvasom

A muhi csata, a második világháború, az ellenreformáció, Magyarország 18. századi társadalma és az Egyesült Államok történelme - többek között ezek a témák szerepelnek az idei középszintű történelemérettségi első részében. Az eduline-nak nyilatkozó szaktanárok szerint az ábrákkal és forrásszövegekkel kiegészített kérdések egy részére még azok a diákok is tudnak válaszolni, akik nem készültek fel az írásbelire.

Érettségi-felvételi Eduline

Történelemérettségi: milyen lesz az idei feladatsor?

Elolvasom

Szerdán a történelem írásbelivel folytatódik az érettségi időszak: a feladatsor felépítése idén sem változott, a vizsgázóknak az egyszerű, rövid kérdések megválaszolása mellett több esszéfeladatot is meg kell oldaniuk. Az eduline-nak nyilatkozó tanárok szerint még megtippelni sem lehet, hogy középszinten melyek lesznek a főbb témák, két dolog azonban biztos: a nyelvhelyességre érdemes odafigyelni, a történelmi atlasz használata pedig kötelező!